уторак, 9. октобар 2018.

Film ruskog reditelja u pritvoru otvara XVI Filmski festival Slobodna zona




 
XIV Slobodna zona održaće se od 7. do 12 novembra u devet bioskopskih dvorana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Film "Leto" ruskog reditelja Kirila Serebrenikova, koji se nalazi u kućnom pritvoru, otvara XIV Filmski festival Slobodna zona 7. novembra u beogradskoj Kombank dvorani, Kulturnom centru Novog Sada i Niškom Kulturnom centru.

Reditelj Kirila Serebrenikov je nešto više više od godinu dana u kućnom pritvoru zbog optužbi za proneveru sredstava namenjenih produkciji predstava u pozorištu u kome je umetnički direktor.


Snimanje filma priveli su kraju njegovi saradnici na osnovu snimajućih proba i rediteljevih beleški.

Prve optužbe za proneveru pojavile su se u jeku proba za baletsku predstavu o Rudolfu Nurejevu u Boljšoj teatru, posle odbijanja reditelja da odustane od bavljenja (homo)seksualnošću proslavljenog baletskog umetnika i usled vrlo čestih kritika Putinovog režima.

"Leto" je romansirana priča o zvezdama lenjingradske andergraund scene 80-ih i oda mladosti, ljubavi, slobodi i rokenrolu. To je priča o generaciji muzičara koji su, uprkos državnoj cenzuri, uspeli da pronađu svoj glas i obeleže jednu epohu. Jednog leta ranih 80-ih, grupa mladih ljudi svira rokenrol po stanovima unplugged, piše, komponuje, sluša muziku “ideoloških nepijatelja” - Bouvija, Igija Popa, Lu Rida i sanja da nastupi pred publikom na jedinom mestu gde je dozvoljeno svirati rokenrol - u lenjingradskom Rok klubu.

Muzika se tu sluša u strogo kontrolisanim uslovima i pod budnim okom drugova iz omladinske organizacije.

Film je inspirisan je životom Viktora Coja, frontmena kultne sovjetske grupe "Kino", a među njegovim neobuzdanim prijateljima i obožavateljima koji sanjaju da budu poput "Sex Pistols" i Dilana, kriju se reference na neke od najvećih zvezda onog vremena.
Foto: Promo
"Leto" je film u kojem se muzika sluša sa magnetofonskih traka i ploča, a kafa za poneti se nosi u porcelanskoj šolji

Sjajni glumci i muzika zvezda sovjetskog roka i panka 80-ih dopunjuju Bouvi, Lu Rid, T-Rex, Talking Heads, Igi Pop, Blondie i mnogi drugi. Kroz nadrealne muzičke scene oni postaju alter ego glavnih junaka, uzori, simboli, nedosanjan san jedne mladosti bez budućnosti.

Ulaznice za svečano otvaranje u prodaji su od 8. oktobra na biletarnicama Kombank dvorane i Eventima po ceni od 500 dinara, kao i na blagajni Kulturnog centra Novi Sad po ceni od 300 dinara. Informacije o početku prodaje karata u Nišu biće objavljene uskoro.







Нема коментара:

Постави коментар