петак, 5. октобар 2018.

Koncert: BOJAN ZULFIKARPAŠIĆ I BATIST ERBEN NA VELIKOJ SCENI KOMBANK DVORANE




Peti međunarodni festival saksofona – Belgrade SAXperience održava se od 2. do 6. oktobra u Beogradu, a svečano zatvaranje festivala planirano je u Kombank dvorani, u subotu, 6. oktobra u 20 časova.

Poslednje veče ovog jedinstvenog međunarodnog festivala saksofona obeležiće koncert dva vrhunska umetnika (FRENCH CONNECTION), Batist Erbena (Baptiste Herbin), jednog od najboljih mladih džez saksofonista iz Francuske i fantastičnog džez pijaniste Bojana Zulfikarpašića, klavir.

Tokom pet dana na festivalu su nastupili najznačajniji strani i domaći saksofonisti, a Belgrade SAXperience je ove godine ugostio najznačajnija imena iz sveta saksofona iz Francuske, Austrije, Italije, Belgije i Srbije. Festival je specifičan po tome što prati savremene tokove i nastoji da dopre do najširih slojeva publike, pa tako osim klasičnih i džez koncerata u najvažnijim beogradskim dvoranama, publika je imala priliku da prisustvuje dnevnim nastupima saksofonista na otvorenom i večernjim klupskim nastupima sa popularnim repertoarom za saksofon, a zvezde saksofona su u toku festivala održale i majstorske radionice.




Organizator festivala Belgrade SAXperience je Udruženje saksofonista Srbije i Francuski institut u Srbiji, podržani od strane Société Générale Srbija. Festival je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja.

Nakon koncerta u Kombank dvorani publika će imati priliku da nastavi uživanje u zvucima saksofona (Doppelgängers) u 22h u Lounge baru hotela Radisson Collection, Old Mill Belgrade. Ulaz na ovaj događaj je slobodan.


Bojan Zulfikarpašić, rođeni Beograđanin, više od dve decenije živi i radi u Parizu, gde važi za uvaženog umetnika francuske džez scene. Ima izuzetno uspešnu karijeru, a dobitnik je i najvećih priznanja u džez muzici. Prvi autorski album za solo klavir je izdao 2001. godine pod nazivom Solobsession i sa njim stekao svetski ugled. Među brojnim nagradama koje je osvojio tokom karijere, ističu se Nagrada francuske vlade i titula Viteza umetnosti i književnosti (2002), nagrada Django Reinhardt Francuske akademije za muzičara godine, evropska džez nagrada Hans Koller za najbolјeg evropskog džez umetnika (2005) i francuska nagrada Les victoires du jazz za najbolјi album 2007. godine (Xenophonia). Za svoj poslednji album Soul Shelter (2012) dobio je najprestižniju nagradu u Francuskoj iz oblasti džeza, Les victoires du jazz, zvanje najbolјeg džez muzičara.




Nakon nominacije za Victoires du Jazz 2013. godine sa prvim albumom Brother Stoon, Batist Erben je snimao sa muzičarima kao što su Keit Braun, Aldo Romano, Esit Esit i Džef Tejn Vots, Kalisto kvartet i Žan-Šarl Rišar, Stefan Gijom i Vensan David. Među poznatim umetnicima sa kojima svira i nastupa širom sveta su: Glen Feris, Alan Žan-Mari, Ralf Bouven, Donald Braun, Keni Geret, Žan Tusan, Mark Gros, Stiv Vilson, Džejms Karter, Geri Smulian, Markus Gilmor, Stefan Belmondo, Arši Šep, Žan-Mišel Pilk i Deril Hol. Trenutno prati Šarla Aznavura. Rođen je u Šartru, učio je da svira saksofon kod Žan-Luj Munijera, a zatim džez kod Žilijen Loro, Žan-Žak Rulmana i Žan-Šarl Rišara. Tokom studija na Konzervatorijumu za muziku, u džez klasi Rikarda del Fra, upoznao je Andrea Sekarelija, koji ga je odveo u studio da snimi svoj prvi album Brother Stoon. Svirao je u prvom delu nastupa Dion Vorvik na Olimpiji (2012) u duetu sa Pjerom de Betmanom. Njegov drugi disk Interférences, sa muzičarima kao što su Benžamin Enok, Maksim Fužer, Silvan Romano i Reno Gensan, objavljen je 2015. godine. Predaje i drži majstorske kurseve širom sveta.

KARTE U PRODAJI NA BLAGAJNI KOMBANK DVORANE I SVIM PRODAJNIM MESTIMA EVENTIMA.

Нема коментара:

Постави коментар