четвртак, 4. октобар 2018.

Невена Поповић Скулптуре, објекти, асамблажи...




Међународни фестивал уметности ветра је бијенална ленд арт изложба која се реализује од 2004. године. Специфичност изложбе је да се сваки пут бирају нове локације за постављање уметничких инсталација. Природне лепоте Северног Хесена стопљене са необичним уметничким објектима чине да ветар постане део рада и уз његову помоћ постане "видљив".  Овогодишња изложба на отвореном под називом "Облаци" понудила је широк спектар размишљања на задату тему. Кретање кроз "уметничке облаке" подразумевало је шетњу кроз различита естетска, психолошка, еколошка и друштвено-политичка размишљања уметника.  

Невена Поповић представила се радом "Расуте мисли" који је постављен на локацији Катценштајн и заузимао је простор 7 х 4 х 2 m. Настављајући започети истаживачки рад на докторским студијама уметница је за ленд арт изложбу припремила инсталацију погодну за излагање на отвореном, реализовану од водоотпорних материјала. Фокус њеног истраживања су психолошка стања појединца и друштвене околности које утичу на њих као и трагање за новим могућностима визуелног изражавања. Како кроз материјални облик покушава да изрази крајње нематеријалне, апстрактне појмове какви су време и различита емотивна стања, помоћ проналази у одсуству видљивог и управо тај елемент (ваздух, ветар, празнина) користи за грађење скулптуре. Он је присутан у већој или мањој мери код свих њених радова.

IX Међународни фестивал уметности ветра "Кретање ветра", Северни Хесен, Немачка

У Галерији Излози Факултета ликовних уметности представљени су радови настали у периоду 2011-2018.



Невена Поповић (1976, Београд) je oсновне, магистарске и докторске студије вајарства завршила је на Факултету ликовних уметности у Београду. Током школовања била је гост студент на Академији ликовних уметности у Бечу и на Академији уметности Аристотеловог универзитета у Солуну. Члан је Удружења ликовних уметника Србије од 2005. и међународне организације Sculpture-network од 2014. Oрганизовала је две колективне изложбе у Београду поводом Међународног дана савремене скулптуре 2016. и 2017. године.  Запослена је на Вајарском одсеку Факултета уметности Универзитета у Приштини. Аутор је бројних уметничко образовних програма за децу и младе за које је добила неколико награда. Учествовала је на бројним изложбама, уметничким догађајима, ликовним колонијама и радионицама у Србији (Београд, Орловат, Грачаница, Крагујевац, Бор, Смедерево, Сомбор, Сићево, Опово, Сопоћани...) и иностранству (Румунија, Турска, Аустрија, Шпанија, Данска, Шведска, Италија, Немачка, Францусака, Грчка, САД, Македонија, БиХ). 

Одабране самосталне изложбе: Скупљачи времена , Галерија Меандер, Апатин, 2018; Скупљачи времена, Галерија Ремонт, 2018; Срећном човеку сат не откуцава, Ликовна галерија КЦБ, 2015; На повратном путу, Галерија савремене уметности Панчево, 2009; Не постоји свет, само острва.., Продајна галерија „Београд“, 2008; Услојавање, Галерија Звоно, 2007; Ринг, Галерија СУЛУЈ, 2002. Њени радови се налазе у колекцији Музеја града Београда, у колекцији Музеја рударства и металургије у Бору, у Теленор колекцији савремене српске уметности, као и у колекцијама културних центара и приватних институција.


5-23. октобар 2018.

Галерија Излози, Факултет ликовних уметности
Кнез Михаилова 53, Београд

Нема коментара:

Постави коментар