понедељак, 15. април 2024.

Record Store Day u srcu Beograda: Berza ploča, nastupi DJ-eva i ekskluzivna izdanja na vinilu




 Beogradski DJ-evi podižu atmosferu na Svetskom danu prodavnica ploča u Čumiću

 

Svetski dan prodavnica ploča (Record Store Day) biće obeležen u subotu, 20. aprila od 11 časova pa do kasnih večernjih sati u Čumićevom sokačetu u organizaciji izdavačke kuće Mascom i Paralel - Beogradskog festivala subkulture.




Za ovogodišnje izdanje organizatori događaja pripremili su veliku berzu ploča na kojoj će učestvovati kolekcionari iz cele Srbije sa svojim najboljim i  raritetnim izdanjimaEkskluzivitet događaja predstavljaju i specijalna Record Store Day izdanja na vinilu koja izlaze upravo ovog dana.

Proslavu vinila obeležiće i nastupi beogradskih DJ-eva koji će puštati svoju omiljeni muziku, a najavljeni su DJ Peppe, Matchstick Dolly - Boba, Marjan Terzić - Captain Terza, Nikola (TV Bastilja) i Anđelka, Mark Wee, Miss Millie, DJ Munja, From the Heart, Sara Janković (Elite Party), Kes K Se, Goran Zmix Kovačević (happypeople-since 1994), Jutro, Oblakoderke, All Stars…




DJ Peppe je o nastupu na predstojećem događaju rekao: “Mislim da je sjajno to što organizujete Record Store Day. To je super akcija za sve koji su zaljubljeni u ovaj nosač zvuka a toj grupi svakako pripadam. To je grupa teških "ovisnika" koja bi poslednje pare iz džepa dala za vinil koji nema. U tom smislu Record Store Day je za nas najveća svetkovina. Činjenica je da prodaja ploča globalno raste i da se vratio trend puštanja vinila. Ploče ponovo imaju vrednost. Lepo je imati ih kod kuće. Vinili su ponovo postali neka vrsta fazona”.

Članice Oblakoder magazina su o svom nastupu naglasile: “Već drugu godinu za redom smo deo Record Store Day-a i jako nam je drago da ćemo se i ove godine družiti, kao i to da smo deo događaja koji se obeležava širom sveta. U Čumiću ćete čuti i neke od glavnih disco favorita naše redakcije. Radujemo se ovom druženju”.




DJ Goran Zmix Kovačević je o svom odnosu prema vinilima kazao: ”Record Store Day u Čumiću je bitan zbog skupa entuzijasta koji vole ovaj nosač zvuka, i zbog kojih kultura vinila živi neku novu mladost i doživljava neki novi polet. Živimo u digitalnom dobu gde muzika više nema nikakvu opipljivost i ako smem da kažem vidljivost i samim tim vrednost. Kada uzmete u ruke ploču muzika istog trena postaje više dimenzijalno iskustvo, jer se budi čulo dodira, čulo vida i naravno čulo sluha. Iz mog ugla DJ-a koji se ovim bavi skoro 30 godina, i koji je prošao sve evolucije iz te oblasti, krivo mi je što većina mlađih kolega, bez obzira koliko su dobri u svom poslu, neće nikad osetiti čari neizdrža da dočeka vikend i da trči u klub da bi stavio na gramofon novi vinil koji mu je stigao tokom nedelje i da čuje kako drma na glasno”.




Record Store Day izdanja koja će biti objavljena ovog dana su, između ostalih, Fleetwood Mac (Rumours), Ramones (The 1975 Sire Demos (Demos)), Lost In Translation (Soundtrack), Talking Heads (Live On Tour), The Doors (Live at Konserthuset, Stockholm, 1968), The Notorious B.I.G. (Ready To Die: The Instrumentals), The Sisters of Mercy (Body and Soul/Walk Away), Morrissey & Siouxsie, (Interlude), Morcheeba (B-Sides & Beats), AIR (Kelly Watch the Stars) i mnoga druga.




Mascom je za RSD spremio i specijalne akcijske cene u MASCOMSTORE radnjama (Čumić, Galerija i Ušće) kao i na mascom.rs koje će važiti za sva, osim RSD 2024. izdanja i ona koja su već sniženih cena.

Više informacija o događaju i posebnim Record Store Day izdanjima može se pronaći na sajtu  Mascom.rs i društvenim mrežama organizatora događaja.

Foto: Isidora Everts

Нема коментара:

Постави коментар