среда, 10. април 2024.

Austrijski filmski festival u Beogradu-Imagine

 


Austrijski filmski festival 2024 održaće se u periodu od 25. do 28. aprila u nekoliko gradova u Srbiji pod sloganom “Imagine: Film”. U glavnom festivalskom programu očekuje vas izbor šest savremenih austrijskih filmova novije produkcije: “Nula kalorija” (Club Zero) rediteljke Džesike Hausner, “Sparta” i “Rimini” Ulriha Zajdla, “Porodična večera” Petera Hengla , “Europa” rediteljke Sudabe Mortezaj i “Rikerl” Adrijana Gojgingera, čija će srpska premijera zatvoriti festival.

Selektor ovogodišnjeg izdanja Austrijskog filmskog festivala je reditelj, scenarista i filmski kritičar Saša Radojević. Festival se održava u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Amadeus Faltajner, direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu, povodom predstojećeg izdanja festivala je izjavio:

„ Austrijski filmski festival postao je godišnji vrhunac našeg bogatog kulturnog programa. Ove godine u selekciji imamo mnogo novih uzbudljivih ostvarenja. Posebno sam zadovoljan što filmom “Rikerl“ srpskoj publici možemo da pružimo impresivan uvid u bečku andergraund kulturnu scenu i što možemo da poželimo dobrodošlicu Vudu Jurgensu, zvezdanom gostu koji podjednako blista u nekoliko umetničkih žanrova (muzika i film). Nadam se da ćete svi uživati istražujući mnoge aspekte austrijskog filma.“

 


📆 24-28. april
📍 Beograd @kulturni_centar_beograda
📍 Novi Sad @cineplexxpromenada
📍 Niš @cineplexxrs
🎙Kulturnik je ponosni partner ovog festivala.

 



🔻
🎬 CLUB ZERO | Jessica Hausner
110 min, engleski jezik, AT 2023
Gospođica Novak (Mia Vasikovska) predaje predmet „Svesna
ishrana“ u elitnoj školi. Odeljenje je potpuno začarano harizmom
nastavnice – ko ne bi želeo da smanji masnoću u telu, da bude u formi i da istovremeno spase svet? Ali, postepeno gospođica Novak uvlači svoje učenike u apsurdan i opasan kult iz kojeg ne mogu ili ne žele da pobegnu. Zajedno idu u propast, pevajući i umirući od gladi.
🔻



🎬 EUROPA | Sudabeh Mortezai
98 min, nemački, engleski i albanski jezik, AT 2023
Mlada, ambiciozna menadžerka Beate je u profesionalnoj misiji za multinacionalnu korporaciju pod nazivom EUROPA na Balkanu, naizgled da promoviše filantropiju i investicije u nerazvijenim regionima. Njeno putovanje je vodi u udaljenu dolinu u Albaniji, gde dolazi u sukob sa Džetnorom, tvrdoglavim i duboko duhovnim farmerom i pčelarom koji odbija da se odrekne zemlje svojih predaka.
🔻

🎬 RICKERL | Adrian Goiginger
105 min, nemački jezik, AT 2023
Idealista Erih „Rikerl“ Bohaček sastavlja kraj s krajem kao ulični muzičar u Beču. Sanja da svojim melanholičnim, duhovitim pesmama napravi veliki iskorak, ali se uvek sam sebi ispreči na tom putu. Istovremeno, on se trudi da svom osmogodišnjem sinu, koji je sa njim svakog drugog vikenda, bude otac pun ljubavi. Reditelj Adrian Goiginger inspiraciju je našao u austropopu ali i u životnoj priči glavnog glumca, muzičara Vudua Jirgensa koji će mini koncertom i razgovorom sa publikom svečano zatvoriti ovogodišnji festival.

🔻



🎬 PORODIČNA VEČERA / FAMILY DINNER | Peter Hengl
97 min, nemački jezik, AT 2022
Kada Simi stigne u seosku vikendicu svoje ujne Klaudije, čuvene
nutricionistkinje, nije baš najsrdačnije dočekana. Tinejdžerka sa viškom kilograma nadala se da će izgubiti nekoliko kilograma tokom uskršnjih praznika, uz ujninu stručnu pomoć. Ali dobijanje takve vrste pomoći podrazumeva pakt odricanja i odanosti iz koga se ne može pobeći. Peter Hengl pušta svoj debitantski horor film “Porodična večera” da se krčka na laganoj vatri pre nego što posluži zaista jeziv banket.

🔻



🎬 RIMINI | Ulrich Seidl
114 min, nemački, rumunski i italijanski jezik, AT 2022
Riči Bravo, nekada uspešna pop zvezda, juri za izbledelom slavom u snegom prekrivenom Riminiju, zarobljen između konstantnog pijanstva i koncerata za autobuse pune turista. Svet mu se urušava kada mu odrasla ćerka upadne u život i traži novac koga nema. Njegova patnja je i stvarna i lažna kao i njegova ljubav, a njegovo pevanje je usamljeni monolog gubitnika.
🔻




🎬 SPARTA | Ulrich Seidl
101 min, nemački i rumunski jezik, AT 2022
Evald se doselio u Rumuniju pre nekoliko godina. Sada u svojim 40-im, traži novi početak. Napustivši devojku, seli se u unutrašnjost. Sa malim dečacima iz sela pretvara propadajuću školu u tvrđavu. Deca uživaju u novom, bezbrižnom postojanju. Nepoverenje seljana ubrzo se budi, a Evald je primoran da se suoči sa istinom koju je dugo skrivao. Sparta je, pored Riminija, drugi deo diptiha Ulriha Zajdla o nemogućnosti bega od prošlosti i o bolu pronalaženja sebe.



🔻
🎬 SEME ZLA (Mauvaise Graine) | Billy Wilder
86 min, francuski jezik, FR 1934
U ekskluzivnoj projekciji Vajlderovog najređeg filma i rediteljskog
prvenca, glumi 17-godišnja Danielle Darrieux u priči o maloletnim
kradljivcima automobila. Proizveden je u Francuskoj sa malim budžetom, scene enterijera snimane su u garaži, a ubrzane jurnjave automobila po ulicama. Vajlder se priseća da je to bilo „u nekim aspektima nalik na “Breathless”“. Ova restauracija filma “Seme zla” zasnovana je na sigurnosnom negativu od 16 mm napravljenom od retkih originalnih materijala za štampanje (koji najverovatnije više ne postoje) iz kolekcije Blackhawk Films, koji su skenirani u HD rezoluciji za ovo izdanje.
🔻🔻🔻



Ove godine, prateći opšti moto “Imagine Dignity”, stavljamo poseban fokus na održivost i ekološke aspekte: očekuje Vas ekspertska razmena na aktuelnu i buduću temu - “Green Filming”, osvrt na velikog austrijskog filmskog stvaraoca, Bilija Vajldera, uz projekciju njegovog prvog filma i knjigu eseja o njegovom radu, kao i savremena ostvarenja Ulriha Zajdla, Džesike Hausner, Adrijana Gojgingera i drugih.

🎸🎶 Na zatvaranju festivala u Beogradu sa nama će se družiti Voodoo Jürgens, austropop zvezda i glumac filma “Rikerl”.



 



Нема коментара:

Постави коментар