уторак, 8. новембар 2022.

Zatvaranje XVIII Slobodne zone uz karaoke žurku!



„Pevanje otvara nešto u tebi, ne da ti da sakriješ svoju pravu dušu. Mi Finci smo zatvoreni, ali tekstovi tuđih pesama nam pomažu da izrazimo svoja osećanja. 'Pozajmljujemo' ih da bismo pričali o unutrašnjoj patnji”, kaže Einari Pakanen, reditelj filma Raj za karaoke kojim će u utorak, 8. novembra, u 20 sati u Domu omladine biti zatvoren XVIII Filmski festival Slobodna zona.

„Karaoke su stigle u Finsku početkom devedesetih, tokom ekonomske depresije. Bio je to jeftiniji način da se zabave gosti od dovođenja rok benda. Istovremeno je otvoreno i mnogo restorana sa konobaricama u toplesu. Presrećan sam što je Finska odabrala karaoke umesto toplesa", poručuje Einari.


Uoči projekcije biće dodeljene festivalske nagrade, a nakon filma publiku očekuje razgovor sa finskim rediteljem.

 


 


Gosti Slobodne zone bili su i autori iz Rumunije, Nemačke, Holandije, Hrvatske, Albanije i Austrije, svi odreda oduševljeni programom festivala i gostoljubivošću Beograda.





Veliku pažnju posetilaca privukao je film 
Pomračenje, norveški dokumentarac Nataše Urban, autorke poreklom iz Srbije, o  sopstvenom odrastanju tokom rata u bivšoj Jugoslaviji. U razgovoru sa publikom nakon projekcije filma, Nataša je izjavila da je važno suočavati se sa prošlim vremenima kako bismo mogli da gradimo budućnost.


„Film putuje po festivalima i među publikom je mnogo mladih iz dijaspore, koji nisu bili ni rođeni devedesetih, neki čak nisu imali priliku ni da vide Srbiju, i njima ovaj film mnogo znači, rezonuju s njim i deluje da im se sviđa ono što vide od slika. Zato je film, na neki način, i moje ljubavno pismo Srbiji”, istakla je autorka koja godinama živi u Norveškoj.

Jedna od zvezdi filma Trougao tuge i jedna od zvezdi ovogodišnjeg festivala, Zlatko Burić, podelio je sa publikom niz detalja o snimanju ovog ostvarenja Rubena Estlunda, priznajući da je film gledao više puta.

„Srećan sam. Baš mi je doživljaj što sam večeras ovde. Bio sam potpuno paf kada sam video ovoliko publike”, rekao je Burić u razgovoru sa direktorom Slobodne zone Rajkom Petrovićem nakon svečanog otvaranja u mts Dvorani.




Ovaj hrvatsko-danski poručio je publici festivala da se nada da joj je ta gorko-slatka satira otvorila malo oči i uši, te da ih je podstakla na razmišljanje.

Festival koji se od 3. novembra odvija u bioskopima Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca, bliži se kraju. 

Poslednjeg dana Slobodne zone, 8. novembra u 10 časova biće održano treće izdanje industry programa Digitalni propeler. Rike Flodin i Lars Tversted iz Publikuma, danskog servisa za Audience Building u evropskoj filmskoj industriji, kombinovanjem antropologije i AI, održaće onlajn master klas za filmske profesionalce, predstavnike nezavisnih bioskopa, produkcija, digitalnog marketinga i distributera iz Srbije i regiona. Zainteresovani za master klas sa predavačima iz Publikuma mogu se prijaviti preko sajta Slobodne zone.




 

U ponedeljak, pretposlednjeg dana festivala, otvorena je multimedijalna izložba „Kako te vidim?” u Fondu B92 na Obilićevom vencu, umetnički odraz upoznavanja i druženja mladih iz Srbije i sa Kosova* koju možete pogledati do 9. novembra, a u okviru pratećeg programa promovisano je i drugo dopunjeno izdanje analitičke studije Dijane Metlić o jednom od najuticajnijih svetskih reditelja pod nazivom „Stenli Kjubrik: Između slikarstva i filma“.




Podsećamo da je u toku izbor za Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije (Young Audience Awards EFA), događaj namenjen deci od 12 do 14 godina, koji se jednom godišnje odvija u više od 70 evropskih gradova.  Filmovi u konkurenciji za nagrade, dva igrana i jedan dokumentarni, prikazuju se onlajn do 11. novembra za prijavljenu decu iz cele Srbije, a 13. novembra imaće i svoje bioskopske projekcije u Eurocinema u Subotici, srpskom gradu domaćinu ove prestižne ceremonije. Dodela nagrada biće održana u Erfurtu (Nemačka) 13. novembra uz onlajn prenos preko sajta EFA.

Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije u Srbiji se organizuje u okviru programa Slobodna zona Junior, u saradnji sa Filmskim festivalom Slobodna zona, a pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije.

Nakon završetka festivala, publici u celoj Srbiji veći deo filmova biće dostupan onlajn, preko platforme KinoKauch, od 9. do 23. novembra.


FOTO: Tanja Drobnjak, Marko Moljković


Нема коментара:

Постави коментар