понедељак, 14. новембар 2022.

VIII IndieBelgrade festival gostuje u Novom Sadu

 



Ovogodišnji, osmi po redu, Festival nezavisnog američkog filma „IndieBelgrade“ nastavlja da unapređuje i obogaćuje programski koncept. Pored uobičajenog predstavljanja atraktivnog i uvek svežeg pogleda na savremnu severnoameričku nezavisnu filmsku scenu, Dom omladine Beograda, kao organizator festivala, nastavlja sa započetim razvojem edukativnog, teorijsko-kritičkog, kao i muzičkog programa, a sve u okvirima teme nezavisnog filma i nezavisne umetnosti uopšte. Po prvi put ove godine ovaj festival će biti predstavljen i u Novom Sadu, u utorak 15. novembra.

Publika u Novom Sadu imaće priliku da vidi tri najinteresantnija filma sa ovogodišnjeg programa, a po izboru umetničkih direktora festivala Radoslava Pavkovića i Hristine HadžiharalambusFilmske projekcije održaće se u Novosadskom kulturnom centru.

Pored filmskog program biće održane i dve radionice naših ovogodišnjih uvaženih gostiju, velikih filmskih profesionalaca i stručnjaka. Obe radionice otvorene su za javnost, ali su pre svega namenjene studentima Akademije Umetnosti u Novom Sadu, koja je još jedan od naših ovogodišnjih partnera, uz Salon u Radničkoj 27, gde će takođe biti održana jedna radionica.

Filmski program:

U 17 časova “EŠGROU” / ASHGROVE,  Kanada 2022. / futurološka melodrama / 92 min. / Režija: Džeremi LaLondi

Igraju: Amanda Brigel, Džonas Černik, Šoun Dojl

Nagrada za najbolji glumački ansambl, Kanadski nacionalni festival 2022.

Festivali: Glazgov, Dances With Films, Cinequest

Naučnica koja traži formulu za spas vode na Zemlji je u krizi i povlači se na vikend pomirenja sa svojim skoro otuđenim mužem. Ubrzo će shvatiti da od njihovog braka zavisi i formula za spas čovečanstva.



U 19 časova “ŽENA KOJA LUTA” / ROVING WOMAN,  SAD, Poljska 2022. / drama/ 95 min. / Režija: Mihal Hmjelevski

Igraju: Lena Gura, Džon Hoks, Kris Henli

Festivali: Tribeca 2022, Raindance, Tallin Black Nights

Sara, izbačena iz kuće svog dugogodišnjeg momka, luta u ukradenom autu po obodu pustinje. Jedina uteha joj je CD sa ljubavnim pesmama nepoznatog vlasnika automobila. Film u produkciji čuvenog Vima Vendersa.

Posle filma sledi razgovor uživo sa glavnom glumicom i scenaristkinjom Lenom Gurom i rediteljem Mihalom Hmjelevskim.


U  21 čas “VOLIM SVOG ĆALETA” / I LOVE MY DAD,  SAD 2022. / komedija / 96 min. Režija: Džejms Morosini

Igraju: Džejms Morosini, Paton Osvalt, Klaudija Sulevski

Pobednik Festivala SXSW 2022 i nagrada publike, Čikago-nagrada publike

Festivali: BFI London

Jedan razvedeni i beznadežni otac, pokušava najzad da se približi svom već odraslom sinu – predstavljajući se onlajn, kao konobarica iz obližnjeg kafića.




U okviru 8. IndieBelgrade festivala nezavisnog američkog filma, vlasnici i producenti Catalyst Studios iz Los Anđelesa, koja je od juna ove godine otvorila svoj evropski ogranak i u Beogradu, održaće predavanja namenjena studentima ali i svim zainteresovanim posetiocima na temu nezavisne i kreativne filmske produkcije. Više o Catalyst Studios-u pogledajte u posebnoj vesti.

Predavanje će biti održano 15.11.2022. u Salonu u Radničkoj 27 od 12-14 časova.

Nakon ovog predavanja sledi glumačko-rediteljska radionica naših glavnih gostiju ovogodišnjeg festivala, autorima filma „Žena koja luta“, sa glavnom glumicom i scenaristkinjom Lenom Gurom i rediteljem Mihalom Hmjelevskim. Njihova radionica biće namenjena uglavnom glumcima i rediteljima, studentima Akademije umetnosti u Novom Sadu, ali takođe je otvorena i za sve ostale zainteresovane posetioce. Radionica će se održati u prostoru Akademije umetnosti u Novom sadu 15.11.2022. u teminu od 14.30 do 16.30 časova.

Biće obezbeđen i prevod za obe radionice/predavanja, za sve one posetioce kojima prevod bude bio neophodan.

Нема коментара:

Постави коментар