уторак, 22. новембар 2022.

Onaj tihi – Jevanđelje odbeglog člana Rolingstonsa

 


Bil Vajman rođen je 24. oktobra 1936. u južnom Londonu, kao Vilijam Džordž Perks Mlađi, u radničkoj porodici i problematičnom kraju. Baka mu je usadila ljubav prema lepom i prema kolekcionarstvu. Roditelje opisuje kao bezlične, a otac ga je čak ispisao iz škole i zaposlio u kockarnici, što bi bio san svakog dripca, ali Bil je bio sasvim drugačiju i uvek svoj. Doduše, kasnije, u pabu, kad bi neko napao Stonse, njegov otac mu je stajao u zaštitu.
Svima nam je poznat kao muzičar, autor pesama, producent, filmski producent i fotograf. Svoju prvu bas gitaru pravi od obične, preoblikovavši je i prefarbavši, stavljajući magnete i skidajući pragove, čime je trasirao trend.
Znamo ga kao najmanje eksponirani član grupe Rolingstons, njihov basista od kraja 1962. do 1993. godine. Zamenio ga je Daril Džouns, ali ne kao član benda, već kao član prateće postave. Nikada nije upao u provaliju narkomanije. Ali su svi upali u zamku laburističkih poreza i zapalili u Francusku. Bil se tamo druži sa različitim umetnicima, i primedba za aganžman u bendu je "da nema vremena za ostala interesovanja".
U ovom filmu ne beži ni od najneugodnijeg događaja u karijeri benda: 6. decembra 1969. godine, na hipodromu Altamont Speedway nedaleko od San Franciska održan je koncert pompozno najavljivan kao “Vudstok zapada”, na kojoj su i Stonsi nastupili. Ono što je trebalo da bude rock ‘n’ roll slavlje za više od 300.000 gledalaca do kraja te večeri pretvorilo se, u čisti horor. Obezbeđenje su činili pripadnici zloglasne motorističke družine “Anđeli pakla”. Činjenica da nije postavljeno dovoljno toaleta, zbog čega su se ljudi naguravali u mali prostor dovelo je do povišenih tenzija i tragedije; gubitka tri života.
Stonse opisuje kao bluzere koje su želeli otklon od roka. Što je vidljvo u zvuku. Ja sam počeo da ih slušаm kada su se navukli na rege. Beše to prvi LP koji sam kupio.

Po odlasku iz Rolingstonsa Vajman je osnovao bend Bill Wyman's Rhythm Kings. Objavio je i knjigu Stone Alone i otvorio restoran Sticky Fingers (otvoren 1989. prepun suvenira vezanih za Stonese, ali ga je i zatvario zbog pandemije), a bavi se i fotografijom i arheologijom. Negde u vreme kada je otvorio restoran upustio se u vezu sa Mandi Smit, kada je njoj bilo 13, a njemu 47 godina. Tek da nas podseti da nijedan član benda ne može da bude posve neporočan. Sada sa 82 kaže:
“Bio sam budala što sam ikada pomislio da bi taj brak mogao da uspe”. Razišli su se posle pet meseci. Zbog ovog skandala ovaj film je povučen sa Festivala dokumentarnog filma u Šefildu. A radi se o jednom od najboljih filmova ovog žanra koji sam pogledao. Kada se završio glasno smo tražili još. Dobre dinamike, radnje koja se smenjuje, sve vreme drži vašu pažnju.
Tu priči nije kraj. Bil Vajmanov 30-godišnji sin iz prvog braka, Stiven 1993. godine se venčao sa majkom Mendi Smit, Petsi, koja je tada imala 46 godina. Taj skandalozni brak je posle godine takođe doživeo krah.
Eto i to ćete videti u jedinstvenom, zavodljivom, do sada neotkrivenom, pogledu iza kulisa na uspone i padove života i karijere Bila Vajmana, bivšeg člana i jednog od osnivača grupe Rolling Stones, renesansnog čoveka rokenrola. Svirao je sa mnogim uticajnim muzičarima, a divio se Rej Čаrlsu. Da ga je odbio, rekavši da nije dostojan
Bil je svakodnevno vodio detaljan dnevnik još od detinjstva. Štreber. Snimio je sate zapisa koje javnost nije imala prilike do sada da vidi, uslikao na hiljade fotografija i sakupio ogromnu arhivu suvenira, svega i svačega. Hrčak.
Ekipa filma „Onaj tihi“ dobila je ekskluzivan pristup kolekciji, uključujući i prva okupljanja mladih članova benda Rolling Stones, zapisana na Super 8 i 16mm traci.
Arhiva otkriva Bilov jedinstven ugao gledanja i daje uvid iz prve ruke u godine rokenrola, kao i njegove podvige s bendom. Ipak, nagon za sakupljanjem takođe opisuje čoveka koji još uvek pokušava da prihvati svoj život i pronađe red u haosu, što dokazuje da su se njegove pustolovine zaista dešavale.

Vajmana je bio glasu da je ženskaroš. Od 1993. godine je u trećem braku, s glumicom Suzanom Akostom. Sa njom ima sina i tri ćerke.



The Quiet One
Režija: Oliver Murray
Scenario: Oliver Murray
žanr: dokumentarni/muzički
Uloge:

Bill Wyman
Suzanne Accosta
Eric Clapton
Bob Geldof
Mick Jagger (arhiva)
Brian Jones (arhiva)
Keith Richards (arhiva)
Mick Taylor (arhiva)
Muddy Waters (arhiva)
Charlie Watts
Ronnie Wood (arhiva)
Trajanje: 98 minuta


Нема коментара:

Постави коментар