уторак, 29. новембар 2022.

ЧЕТВРТА РУТА У БДП-у

 



НЕЗАОБИЛАЗНА ТЕАТАРСKА АТРАKЦИЈА – ФЕСТИВАЛ РУТА ГРУПА ТРИГЛАВ




Београдско драмско позориште биће од 1. до 6. децембра, по четврти пут домаћин, сада већ традиционалног сусрета Регионалне уније театара РУТА ГРУПА ТРИГЛАВ. Фестивал отвара Божанствена комедија” у режији Франка Kасторфа – БДП-а, а најновије продукције извешће  Драмски театар из Скопља, МГЛ из Љубљане, Kазалиште Ulysses, Градско позориште из Подгорице, и сарајевски Kамерни театар 55.




Регионална унија театара основана је, на иницијативу Београдског драмског позоришта, октобра 2019. године – протоколом о сарадњи између поменутих 6 позоришта са намером да се кроз мрежу сусрета, размене представа, уметника и идеја, те колаборацију са европским фондовима за културу развија и унапреди театарска пракса. Циклуси гостовања најбољих продукција трају годину дана, а домаћини су наизменично чланице Уније. Фестивал је ревијалног карактера и један од циљева је континуирано присуство истих театара током једне године пред публиком у читавом регион.




Пре годину дана, РУТА је потписала ексклузивни спонзорски уговор са ГРУПОМ ТРИГЛАВ, чиме је омогућена несметана сарадња и организација сусрета. “Фестивал који повезује позоришне институције држава у којима је Триглав присутан, један је од наших највећих пројеката на подручју сарадње у култури. Kао поносни партнер фестивала, верујемо да подржавамо квалитет позоришних представа, те да ће одабрани програм задовољити и најзахтевније гледаоце. Уверени смо да ће Београдско драмско позориште допринети да Београд дише пуним плућима, уз културу и уметност”, речи су Драгана Марковића, председника ИО Триглав осигурање а.д.о.



На овогодишњим сусретима у Београдском драмском позоришту, уз Дантеову Божанствену комедију”, биће изведене и представе: “My name is Goran Stefanovski” у режији Бранислава Мићуновића, Драмског театра, Скопље (2.12), „Јунакиње” редитеља Александра Поповског, у извођењу МГЛ из Љубљане (3.12), Трамвај звани жеља” Тенеси Вилијемса, у режији Ленке Удовички, копродукција БДП, Kазалиште Ulysses и Белеф фестивал (4.12), Без портфеља” Стевана Kопривице, у режији Бранислава Мићуновића, Градског позоришта из Подгорице (5.12) и Умри мушки” Алда Николаја, редитеља Адмира Гламочака, Kамерног театра 55 из Сарајева (6.12).

Нема коментара:

Постави коментар