петак, 29. октобар 2021.

Конференција ЦИРКУЛАРНЕ МИГРАЦИЈЕ У КУЛТУРИ

 

 Како да знање, искуство и утицај наших људи у свету помогну српској култури

 

Компанија Color Media Communications у сарадњи са Министарством културе и информисања 4. новембра 2021. године у 11.00 часова организује конференцију Циркуларне миграције у култури - Како да знање, искуство и утицај наших људи у свету помогну српској култури, на YouTube каналу Color Media Communications  где ће окупити наше остварене уметнике у иностранству, као и оне који су по повратку у Србију наставили своје успешне каријере.

 

На отварању конференције говориће Вук Радуловић, саветник за међународну сарадњу у кабинету потпредседнице Владе РС и министарке културе и информисања.


У оквиру конференције биће организована два панела Срби и свет: подршка наших уметника развоју културе и Уметници који одлазе из Србије и зашто се понекад и враћају на којима ће између осталих говорити џез певачица са интернационалном каријером Софија Кнежевић која ради као професор певања у "Музичкој школи Њујорка", вајар и декан на Факултету применњених уметности Горан Чпајак који је дуго радио у Италији и имао више од четрдесет самосталних и групних изложби на пет континената, фотограф Милош Надаждин и визуелна уметница Марина Марковић који живе и раде на релацији Београд - Њујорк, ликовна уметница принцеза Даница Карађорђевић, сликарка и организатор „Гала међународног симпозијума уметности” Гала Чаки, позоришна и филмска продуценткиња Милена Тробозић Гарфилд која већ дуго живи у Вашингтону, глумица Вјера Мујовић, као и многи други наши остварени и успешни уметници који су радили или раде у иностранству.

  

Како данас уметници и ствараоци из Србије, који раде у иностранству, доприносе њеном имиџу у свету, на који начин они који су се вратили доприносе културном животу сада, шта би променили у културној политици Србије, који су то њихови савети и препоруке, за унапређење српске културе, засновани на стеченом искуству у развијеним земљама, имаћемо прилику да чујемо 4. новембра на онлајн конференцији Циркуларне миграције у култури - Како да знање, искуство и утицај наших људи у свету помогну српској култури.

 

Током историје знаменити људи Србије и снажне уметничке личности које су живеле ван ње су помагали изградњи културе нашег народа и културног идентитета земље. Српски просветитељ Доситеј Обрадовић ишавши за знањем прошао је кроз готово сва важнија културна средишта Европе. Вративши се у Србију провео је у „просвешћенију“ и „изображенију“ свог народа. Приближио је Србији Европу и свет и отворио прозор за продор нових културних и цивилизацијских тековина. Чувени Вук Стефановић Караџић схватио је да без културе нема слободе, a ни напретка. Захваљујући њему српске народне песме,  култура и историја постали су доступни и познати широм Европе. За српске народне песме интересовање је показао чак и велики немачки песник Гете, док је Јакоб Грим почео да учи српски језик да би могао да их чита у оригиналу.

 

Цео програм конференције можете погледати на линку .

Нема коментара:

Постави коментар