понедељак, 16. децембар 2019.

LABUDOVO JEZERO U SAVA CENTRU



Istaknuti umetnici, međunarodne baletske zvezde Ana Cigankova i Konstantin Alen nastupiće sutra na sceni Centra “Sava”u glavnim ulogama u baletskoj predstavi Labudovo jezero, na muziku P.I. Čajkovskog u koreografiji Konstantina Kostjukova. Iako su doneli i svoje kostime, nastupiće u kostimima Renata Balestre.

Primabalerina Ana Cigankova, dobro je poznata beogradskoj publici jer je sa velikim uspehom gostovala na našoj sceni nekoliko puta, a nastup sa Alenom biće prava poslastica za ljubitelje baleta.  

Inovativna koreografija Kostjukova i raskošni kostimi čuvenog Renata Balestre obećavaju glamurozni spektakl. Ana Cigankova je u Beogradu poslednji put gostovala pre tri godine, a u međuvremenu je igrala i u zahtevnoj ulozi novopečene majke. Sa sadašnjim igračkim partnerom, Konstantinom Alenom nastupa već dve godine. 

Labudovo jezero, biser klasičnog baletskog repertoara predstavlja vanvremensko ostvarenje, inspirativno, ali i inovativno. U predstavi učestvuje celokupni ansambl Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu. Dirigent je Đorđe Pavlović.

Ana Cigankova je rođena u Novosibirsku, Rusija. Po završetku Baletske škole u Novosibirsku pozvana je u Boljšoj teatar gde je ubrzo promovisana u solistkinju. Pedagog joj je bila čuvena ruska balerina Raisa Stručkova. Godine 2004. odlazi u Budimpeštu gde postaje primabalerina u Nacionalnom baletu Mađarske. Tri godine kasnije, 2007, postaje primabalerina i Holandskog nacionalnog baleta (Dutch National Ballet). Ravnopravno nastupa u obe kompanije. Kao gošća, nastupala je u Bečkoj državnoj operi, Mađarskom nacionalnom baletu, Rimskoj operi, na Festivalu Nurejev sa Državnim baletom Tatarstana.


Konstantin Alen je rođen u Indijanopolisu, SAD. Odrastao je na Havajima gde je pohađao i baletsku školu. Na njujorškom takmičenju Youth America Grand Prix, 2007. godine osvojio je bronzanu medalju u juniorskoj kategoriji i postao stipendista Baletske akademije Kirov. Na istom takmičenju trijumfovao je 2008. godine. Od 2010. godine pohađa baletsku školu DŽona Kranka i nastavlja sa uspesima na međunarodnim baletskim takmičenjima. Pridružio se Štutgart Baletu 2012, ubrzo postao solista, a u prvaka Baleta promovisan je 2014. Kao gostujući prvak, nastupao je u produkciji Don Kihot, u koreografiji A. Ratmanskog u Holandskom nacionalnom baletu, a od 2018. godine njihov je stalni član.

Ulaznice su u prodaji na blagajnama Sava centra i Narodnog pozorišta u Beogradu.

Cene ulaznica su 2.000, 1.700,1.400 i 1.100 dinara.

Нема коментара:

Постави коментар