среда, 11. децембар 2019.

Iskoristite Najkraći dan u godini za maraton kratkometražnog filma




Maraton kratkometražnog filma, Najkraći dan, vraća se u Dvoranu Kulturnog centra Beograda! Po šesti put će se 21/12, na najkraći dan u godini, prikazivati najbolji evropski, studentski i amaterski kratkometražni filmovi.

Najkraći dan, manifestacija posvećena kratkometražnom filmu, kojom će i ovog 21. decembra u Srbiji biti proslavljen Svetski dan kratkog filma, biće održana pod sloganom ,,Iskoristi Najkraći dan” u Dvorani kulturnog centra Beograda, s početkom u 16h. Ovu jednodnevnu manifestaciju po šesti put organizuje Filmkultura uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Kulturnog centra Beograda i Filmskog centra Srbije.

Ovogodišnji program obuhvatiće masterclass autora i režisera Renate Lučić i Filipa Filković Philatz u Novoj Iskri Dorćol i filmski program u Dvorani Kulturnog centra Beograda koji obuhvata selekciju najboljih evropskih kratkometražnih filmova Evropske filmske akademije, kao i selekciju kratkih amaterskih i studentskih filmova.

U okviru EFA programa biće prikazano 11 filmova iz Velike Britanije, Francuske, Portugala, Rumunije, Švedske, Grčke, Makedonije, Češke i Španije, među kojima je i svih pet nominovanih za najbolji kratkometražni film na Evropskim filmskim nagradama - RECONSTRUCTION (Češka), DOGS BARKING AT BIRDS (Portugal), THE MARVELOUS MISADVENTURES OF THE STONE LADY (Francuska), WATERMELON JUICE (Španija), kao i pobednički film u režiji Bogdan Mureşanu-a THE CHRISTMAS GIFT (Rumunija). 
 

Repertoar čini još i 7 amaterskih filmova iz Srbije i Slovenije, kao i 11 filmova mladih filmskih stvaraoca, studenata režije iz Beograda, Sarajeva, Skoplja, Novog Sada i Cetinja. Za mnoge će ovo biti prvo prikazivanje njihovih filmova na velikom platnu.



Koncept masterclass-a je razmena kvalitetnih informacija vezanih za film i filmsko stvaralaštvo. Voditelji će polaznicima predstaviti tri filma koja su ih obeležila i inspirisala kao autore. “Ideja inspiracije predstavlja se kao koncept motivacije svakog autora; šta nas pokreće, šta nas je jednom davno inspirisalo, zašto smo krenuli da se bavimo projektima kojima se danas bavimo, šta nas pokreće dan danas.” Prijave za masterclass traju do 18. decembra.

Iskoristite Najkraći dan i priliku da pogledate 29 filmskih ostvarenja na ovoj maratonskoj proslavi najkraćeg dana u godini i dana kratkometražnog filma. 

Program počinje u 16h i završava se u 00:30h, 22. decembra. 

Ulaz na sve projekcije je slobodan. 


EVROPSKA FILMSKA AKADEMIJA / short film nominees

 

 


  1. THE CHRISTMAS GIFT, r. Bogdan Mureşanu / Rumunija

20. decembra 1989, nekoliko dana nakon krvave represije rumunskog diktatora Nicolaje Čaušesku-a u Temišvaru, očeva mirna večer pretvara se u nevolju kada saznaje da je njegov mali sin poslao Deda Mrazu pismo želja. Kako je dete razumelo, želja njegovog oca je bila da vidi diktatora mrtvog.

  1. THE MARVELOUS MISADVENTURES OF THE STONE LADY, r. Gabriel Abrantes / Francuska

Umorna od života banalnog arhitektonskog ukrasa, skulptura beži iz Luvra kako bi se suočila sa stvarnim životom na ulicama Pariza.

  1. WATERMELON JUICE, r. Irene Moray / Španija

Barbara i Pol provode nekoliko dana na odmoru sa grupom prijatelja u kući okruženoj prirodom. Žele da se zabave i pronađu miran prostor u kome mogu da uživaju u svojoj intimnosti. Uz podršku Pola, usred prirode, između suza i smeha, Barbara će zaceliti stare rane i redefinisati svoju seksualnost.


  1. RECONSTRUCTION, r. Jiří Havlíček i Ondřej Novák / Češka

Olda (17) je optuženi koji čeka suđenje u pritvoru za maloletnike. Monotonski zatvorski život prekida jedna letnja noć kada će se dosada pretvori u okrutnu zabavu koja će se završiti smrću. 


  1. DOGS BARKING AT BIRDS, r. Leonor Teles / Portugal

Škola je gotova i u vazduhu je žurba. U Portu turisti pune ulice i kafiće. Staro i dekadentno sada su istorijska obilježja gentrifikacije grada. Vicente se kreće po gradu svojim biciklom, gledajući kako se urbani pejzaž iz dana u dan menja. Grad više nije isti, sviet se menja kao i on. Među porodicom i prijateljima, Vicente živi sa iščekivanjem prvih dana leta i početka novog života.

STUDENTSKI


 

  1. BAKUTRA, r. Doroteja Kovačević / Srbija

Mlada devojka Tara živi u starom stanu sa bratom Dekijem i babom (Bakutrom). Tara se sa problemima koje donosi život bez roditelja suočava na jedan način, dok njen brat Deki Štroka na sasvim drugačiji. Šta se desi kada Tara jedno veče ostavi Dekija i Bakutru same u stanu?]


  1. ZNAŠ ŠTA SANJAM KADA IMAM NOĆNE MORE, r. Aglaja Filipović

Sunčica je glumica i intezivno se sprema za premijeru. Hana se sama bori sa svojim demonima.

  1. TICA, r. Alen Šimić (Bosna i Hercegovina)

Tica dolazi u Sarajevo sa svojom novorođenom kćerkom kojoj je hitno potrebna operacija. Nesposoban da išta učini i da se nosi s novonastalom situacijom on odluči da luta kroz noć.

  1. CRNI I KRVI, r. Marko Džambazoski (Skopje)

Crni i Krivi su dva ne-baš-bistra prijatelja. Kada ostanu bez novca i piva, odlučuju da opljačkaju prodavnicu koristeći plastičke maske i pištolja igračke. Tokom pljačke, jedna od nesrećnim slučajem zatečenih kupaca je trudnica kojoj pukne vodenjak. Crni i Krivi se nađu u dilemi - da li da pomognu ili pobegnu sa novcem?

  1. U SIGURNIM RUKAMA, r. Luka Radovanović (Novi Sad)

Filmska traka - za neke samo daleka prošlost, za druge oličenje kinematografije. Za Irinu Nemet Tucakov, filmskog arhivara i montažerku Radio Televizije Vojvodine, filmska traka predstavlja svakodnevicu koja je čini srećnom. Istražujući njeno radno okruženje i njegovu bogatu i istorijski značajnu kolekciju arhivskog materijala, dobijamo uvid u to kako ona danas posmatra uspomene iz analognog doba: zašto ih je važno čuvati i ponovo im se vraćati.

AMATERSKI

 

 


  1. LESNY DUCH, r. Ognjen Tadić / Srbija

Inspirisano navodnim susretom kampera, Romana Adela, dok je kampovao u šumi blizu jezera Bukovec u Slovačkoj, i slovenskim mitološkim bićem “Leshy”, film Lesnỳ Duch istražuje život šumskog duha kroz njegov odnos sa ocem. Sin žudi za ljubavlju i validacijom od strane njegovog oca, istovremeno ispunjavajući svoje svakodnevne dužnosti prema prirodi, dok ga njegova nesigurnost i strahovi sprečavaju da pređe na drugu stranu doline gde bi bio potpuno emancipovan. Kroz ovu fiktivnu priču zaista vidimo kako je to biti šumski duh.

  1. BOSA, r. Borislav Stanić / Srbija

Film-esej o Bosi Milićević, studentkinji i komunistkinji koja je nastradala u velikim studentskim demonstracijama u Beogradu 1939. godine. Film je nastao kao projekat polaznika filmske sekcije OŠ „Bosa Milićević“ iz Novog Žednika.






Нема коментара:

Постави коментар