петак, 6. децембар 2019.

Музика из времена Леонарда да Винчија


Свечана сала Скупштине Града
Драгослава Јовановића 2
Четвртак, 12. децембар у 20.00


Ансамбл Ренесанс је основан 1969. године у Београду и данас је најстарији ансамбл за рану и традиционалну музику у Европи. Концертом у Свечаној сали Скупштине Града обележавају пола века постојања.

Програм под називом Музика из времена Леонарда да Винчија, кроз музичку баштину Медитерана – Италије, Далмације, Шпаније и јужне Француске, на својеврстан начин приказује и објашњава то бурно време великих промена које су историју и развој цивилизације на целокупној нашој планети усмерили ка новим, неоткривеним хоризонтима људског стваралаштва.

Чланови ансамбла Ренесанс:

 
Катарина Божић, сопран; Предраг Ђоковић, контратенор; Зоран Костадиновић, виела; Жорж Грујић, дулциан, блок флаута, корнамуза; Дарко Карајић, лаута; Ана Младеновић, блок флаута, корнамуза; Александар Јован Крстић, блок флаута, корнамуза; Срђан Станић, виола да гамба; Тина Младеновић, харфа; Маја Младеновић, харфа; Андрија Сагић, удараљке; Љубомир Димитријевић, блок флаута, корнамуза

Ансамбл Ренесанс је основан 1969. године у Београду и данас је најстарији ансамбл за рану и традиционалну музику у читавој Европи. Током протеклих пола столећа одржали су више од четири хиљаде концерата широм Европе, на Блиском и Средњем Истоку (Сирија и Иран) и у северној Африци (Алжир), и такође су учествовали на бројним фестивалима у бившој Југославији и иностранству. Одани историјској и аутентичној интерпретацији, чланови су развили богат репертоар који обухвата дела средњовековних, ренесансних и барокних мајстора, као и традиционалну музику балканских народа.


На иницијативу чланова ансамбла Ренесанс у музички школски систем Србије уведено је изучавање музике средњег века и ренесансе. Године 2004. ансамбл је основао истоимени Центар за рану музику који окупља ствараоце намерне да истражују и интерпретирају рану и традиционалну музику. Учествовали су и у многим позоришним представама и филмовима, дајући тако свој допринос српској позоришној и кинематографској уметности.


Током деценија рада добили су бројне награде, како у бившој Југославији, тако и у Србији и иностранству (Златна плакета У име универзалне уметности Медитеранског фестивала у Барију, Вукова награда Републике Србије, Златни беочуг Београда, Годишња награда града Београда и др).

 
Улаз је слободан.

Нема коментара:

Постави коментар