понедељак, 9. децембар 2019.

Završen XI Merlinka festival, najbolji film Nije vam ovo Berlin

Milica Maletin, Foto: KomunikArt


Dodelom nagrada za najbolje kvir filmove u sedam kategorija i projekcijom francuskog filma “Sjajni škampi” svečano zatvoreno XI Merlinka u Domu omladine Beograda Na ceremoniji zatvaranja nastupio je i slovenački bend Sestre.



Nagradu za najbolji igrani film poneo je meksički film „Nije vam ovo Berlin“ reditelja Harija Same. O nagradi je odlu;ivao žiri koji su činili urednik kulture u magazinu NIN Dragan Jovićević, novinarka RTS-a i filmska kritičarka Sandra Perović, i rediteljka Milica Tomović. 


Special mention pripao je brazilskom filmu “Socrates” Aleksandrea Morata.


Nagradu publike za najbolji kratki film osvojio je „Krokodil“ španskog reditelja Horhea Judisa. 


Za najbolji animirani film proglašeno je ostvarenje „Leptiri u Berlinu“ autorke Monike Manganjeli, o čemu je odlučio žiri u sastavu: Mirela Srebrić (rediteljka), Vladimir Matić Kuriljov (umetnik animacije), i Kristian Ranđelović (LGBT aktivista). 


Nagradu međunarodnog žirija za najbolji kratki film dobio je „Dante protiv Mohameda Alija“ holandskog reditelja Marka Vagenara. Žiri u ovoj kategoriji činili su filmski kritičar Frank Finans Madureira, reditelj Entoni Hikling i Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i umetnički direktor FEST-a.


Za najbolji dokumentarni film na festivalu Merlinka proglašen je “Dok nas pornić ne rastavi” iz Portugalije, koji je režirao Žorge Pelikano.


Nagradu za umetničku hrabrost, časopisa Promaja, pripala je bosansko-hercegovačkom kratkometražnom ostvarenju “Fikus” autora Andreja Volkašina.



Specijalnu nagradu festivala za najbolji domaći film dobio je kratki film “Podrška” rediteljke Milice Maletin.

Нема коментара:

Постави коментар