среда, 18. децембар 2019.

Перачи прозора Нина Ивановић



 

Први пут ове године, Kултурни центар Београда придружује се градској манифестацији за прославу новогодишњих и божићних празника „Београдска зима“са својим пројектом „Перачи прозора“, уметничким радом Нине Ивановић.

Овај пројекат је пре свега значајан због промоције Октобарског салона, најзначајније изложбе савремене уметности код нас и у региону, манифестације од значаја за град Београд чији је Културни центар Београда дугогодишњи организатор. Сматрамо да продукцијом и постављањем уметничког рада Нине Ивановић, Културни центар Београда може да допринесе и обогати визуелну слику нашег града и још више ојача позицију Београда као све важнијег, новог центра савремене визуелне уметности.

Пројекат је посвећен већ постојећој публици, али у исто време има за циљ да упозна мање информисане посетиоце и пролазнике са Октобарским салоном и привуче потенцијалну нову публику. Положај наше зграде на почетку Кнез Михаилове улице, у самом центру Београда, нам свакако олакшава, али нас и обавезује да Београду, његовим гостима и нашим драгим суграђанима пружимо и понудимо уметнички рад, привремено изложен ван уобичајеног, унутрашњег галеријског простора. На тај начин уметност постаје видљивија и доступна пролазницима који не морају нужно да буду спремни  да одвоје време и посете неки од наших и осталих београдских галерија или музеја.

Свесни смо значаја новогодишњих празника и атмосфере која их прати и потребе да поред угоститељског и забавног град Београд, обогати туристичку понуду и културним садржајем.  У тој мисији се Културни центар Београда са правом сматра одговорним и позваним да као и до сада, креира и изнова обогаћује културни простор града.

Због свега овога смо се одлучили да ове године позовемо уметницу Нину Ивановић, награђену на 57. Октобарском салону, да уради рад у јавном простору. Њен уметнички рад подразумева израду скулптуре на тему светлосних форми.

У досадашњој уметничкој пракси Нина Ивановић се служила  фотографијом и цртежима (дводимензионалним и просторним) како би приказала свакодневне тренутке, градско окружење и пејзаже. Радови које прави за одређену изложбу/прилику поред тематике, често су одређени и архитектуром простора у ком се приказују. У овој конкретној ситуацији постоји и један искорак у односу на њен досадашњи рад, а то је рад са светлом. Узимајући све задате услове у обзир, као и какофонију новогодишње расвете, уметница је дошла до тога да прозори канцеларија Културног центра Београда треба да добију светлеће пераче прозора. Темом перача прозора бавила  се у својим ранијим радовима кад је била инспирисана плесно-циркуским покретима извођача и генерално специфичном врстом послова који захтевају другачије (екстремне) начине кретања. Кретање уз помоћ конопца како би се обавио један посао учинио је у њеним очима пераче прозора акробатама, алпинистима и уједно радницима.

Уметнички рад Нине Ивановић ће након излагања бити дониран одабраној здравственој, образовној или установи дечије заштите као поклон града Београда.

Овај пројекат може бити иницијатива да  следећих година у периоду око новогодишњих и божићних паразника у Београду настане својеврсна  Галерије на отвореном у којој ће излагати већи број уметника. На овај начин објединили бисмо празничну атмосферу и промоцију савремене визуелне уметности у јавном простору.

Нина Ивановић је рођена 1986. у Београду. Дипломирала је на Факултету ликовних уметности у Београду 2010. године, смер сликарство. Од 2006. активно учествује на уметничкој сцени кроз домаће и интернационалне радионице, летње школе, групне и самосталне изложбе. Добитница је награде за цртеж Факултета ликовних уметности за школску 2008/09. годину, 2014. године је добила прву награду из Фонда Владимир Величковић, а 2018. године добила је награду 57. Октобарског салона. Током три месеца 2013/14. била је на резиденцијалном програму у Гло’Арт центру у Белгији и 2017. године месец дана је провела у Базелу (Швајцарска) на резиденцији Куцкуцкс Нест.


Заједно са још шест колега и колегиница основала је Уметнички колектив У10 са којим од 2012. године води Уметнички простор У10. Живи и ради у Београду.

 

Нема коментара:

Постави коментар