понедељак, 23. децембар 2019.

Бајка о богу оцу и његовим синовима Борислава Станојевића





Књига „Бајка о богу оцу и његовим синовима“, коју је написао и илустровао Борислав Станојевић (1953-2015), некадашњи управник  Библиотеке Југословенске кинотеке, познат као аутор суперхеројског графичког романа „Капетан Нитрат“, представљена је 20. децембра у Југословенској кинотеци.  Ликовност, поетична и филмска, комплексно-барокна, учитавање стриповске иконографије  суперхероја и паганских богова са манама.


Нову књигу постхумно је објавила Драгана Милић, Станојевићева животна сапутница и колегиница из Библиотеке кинотеке, исто као што је пре тачно годину дана из његове рукописне заоставштине издала књигу „Атомски дечак“.

„Бајка о богу оцу и његовим синовима“ представља, према оцени рецензента др Драгана Јовићевића, „руковет разноликих виђења једног узвишеног света, који припада не религиозним, већ божанствима управо онаквим каквим их је Бора највише волео – стилизованим књижевно-филмско-стрипским језиком“.

Истичући фасцинантну бајковитост и специфичну стилизацију ликова, Јовићевић је у поговору за ово издање упоредио Станојевићеву књигу са филмовима као што су „300“, „Бесмртници“ или „Надзирачи“.

„Приче састављене у ову целину задивљују сликовношћу језика, разиграним описима, врло убедљивим, понегде језгровитим, али свакако интригантним говорима ликова којима се баве. Иако нас упућује на радњу у одвојеним целинама, њихова драматургија испуњена је често непредвидивим преокретима. Академско читање догми и жовијалност језика спајају се у „Бајци о богу оцу и његовим синовима“ тако вешто, да маме на осмех током читања“, оцењује Јовићевић, додајући да текст делује готово као да је писан за велико или мало платно, у некој продукцији богатијој него што је наша.

Душан Цицвара, који је водио промоцију у Кинотеци, сматра да би ова књига могла да се сврста у жанр епске фантастике.

„Читаоци ће моћи да је доживе на начин на који доживљавају, на пример, „Игру престола“. Притом је Бора то написао пре 20-ак година. Да је којим случајем рођен у Америци и да је ова књига изашла на енглеском језику, био би богат човек“, изјавио је Цицвара.

Према његовим речима, ово је „прича о и о боговима и о људима, људској злоби, о апокалипси, односу старости и младости, а све то дато је вешто и танано, било да су у питању фантазмагоричне или натуралистичке сцене, све је писано врхунским стилом човека који је био прави интелектуалац ренесансног типа“.



У присуству многобројних Станојевићевих колега и пријатеља, о књизи су говорили Милан Влајчић, Зоран Пеневски, Игор Станојевић и Драшко Рогановић, као и млада дизајнерка овог издања Дарија Виро, а делове из књиге и поговор Драгана Јовићевића читала је глумица Јелица Ковачевић.

У оквиру промоције приказан је краткометражни играни филм „Шокер“, по сценарију Боре Станојевића, у режији Немање Обрадовића, у којем главну улогу игра Јелица Ковачевић.

Нема коментара:

Постави коментар