понедељак, 30. децембар 2019.

МИРОЉУБ СТОЈАНОВИЋ добитник Награде „Небојша Поповић“ за 2019. годину

Фотографија: Александар Рајковић

Добитник Награде „Небојша Поповић“ за 2019. годину је МИРОЉУБ СТОЈАНОВИЋ, филмски критичар, публициста и уредник издаваштва у Филмском центру Србије

Филмски центар Србије, Радио-телевизија Србије, Културни центар Београд, Југословенска кинотека, Отворени универзитет Суботица/ Фестивал европског филма Палић, Удружење грађана „Поглед у свет“/ Фестивал ауторског филма, Фонд Б92/ Фестивал „Слободна зона“, Међународни фестивал документарног филма „Белдокс“ и чланови породице Небојше Поповића, у жељи да сачувају успомену на изузетног професионалца и човека, као и наслеђе које је оставио, основали су годишњу НАГРАДУ „НЕБОЈША ПОПОВИЋ“ ЗА ДОПРИНОС ПРОМОЦИЈИ И КРИТИЧКОМ ПРОМИШЉАЊУ ФИЛМСКЕ УМЕТНОСТИ И КУЛТУРЕ.

Добитник награде за 2019. годину је


МИРОЉУБ СТОЈАНОВИЋ

 
за дугогодишње посвећено промовисање највиших вредности у филмској уметности кроз своје филмске критике, ауторске текстове, уређивање књига у Филмском центру Србије и јавне наступе

Жири у саставу Југослав Пантелић (председник), Мара Прохаска Марковић и Стефан Иванчић (чланови), своју једногласну одлуку је образложио на следеће начин:


Мирољуб Стојановић је уредник издавачке делатности Филмског центра Србије, филмски критичар у бројним дневним и недељним листовима и месечницима, велики познавалац ове уметности који својим разноврсним и посвећеним  деловањем значајно доприноси њеној популаризацији заснованој на највишим вредностима.
Стојановић је своје радове објављивао  у више од 40  часописа, дневних новина и периодичних публикација. Филмски је критичар НИН-а, сарађује са дневним новинама Политика, Данас, БлицИзворним радовима заступљен је у тридесетак филмских књига. Текстови о филму су му преведени на шест језика, а богату библиографију употпуњују бројни ТВ и радио наступи, трибине и предавања. Бављење азијским филмом и азијским културама (боравио у 24 азијске земље) у жижи је његових интересовања (с посебним акцентима на индијском и филипинском филму). Као уредник издавачке делатности у Филмском центру Србије годинама зналачки и са рафинманом бира и уређује књиге о филмској уметности у широком тематском и жанровском распону, од аутопоетичких сведочанства и ауторских опуса филмских стваралаца до значајних студија у области теорије, филозофије, естетике и историје филма и његових веза са другим уметничким и научним областима.  И овим књигама еминентних домаћих и страних аутора, јединственим у нашој култури, као и целокупном својим посвећеним и многостраним деловањем на афирмацији највиших вредности у  филмској уметности и култури створио је и ствара легат за долазеће генерације филмских гледалаца/читалаца, аутора и истраживача.


Награда „Небојша Поповић“ ће овогодишњем добитнику бити уручена у суботу, 11. јануара 2020. у 20 сати, у Дворани Културног центра Београда, у окружју филмског маратона који је конципирао Милан Влајчић, лауреат Награде за 2018. годину.

Филмски центар Србије обезбеђује Награду коју чине новчани износ и уметнички предмет/плакета према ауторском концепту Ајле Селенић, као и право и привилегија добитника Награде на селекцију филмског програма приликом доделе Награде за наредну годину.




ФИЛМСКИ МАРАТОН 
 
Селектор програма: МИЛАН ВЛАЈЧИЋ
лауреат Награде „Небојша Поповић“ за 2018. годину

12.00     ДНЕВНИК ДИАНЕ БУДИСАВЉЕВИЋ (Хрватска, Србија, Словенија) 88’
Режија: Дана Будисављевић
Изузетан и важан документарно-играни филм о жени која је спасила више од 10.000 деце из ужаса Јасеновца. Истинита прича о најбољим људима у најгорим временима.

14.00     СЛУЧАЈ МАКАВЕЈЕВ (Србија) 74’
Режија: Горан Радовановић
Документарац о забрани култног филма „WR: Мистерије организма“ Душана Макавејева комбиније богат архивски америјал са савременим сведочењима.

16.00     ХЛАДНИ РАТ (Пољска, Велика Британија, Француска) 89’
Режија: Павел Павликовски
Страствена љубавна прича између двоје људи који се због различитог порекла и темперамента на први поглед чине неспојивим. Драма епохе, овенчана наградом за најбољу режију у Кану. 

18.00     ЗЕМЉА МЕДА (Северна Македонија) 87’
Режија: Тамара Kотевска, Љубомир Стефанов
Фасцинантни, визуелно и емотивно узбудљив докмуентарац о пчеларки посвећеној дивљим пчелама. Њујорк Тајмс је управо прогласио ово остварење најбољим филмом у 2019.

20.00     УРУЧЕЊЕ НАГРАДЕ „НЕБОЈША ПОПОВИЋ“

21.00     АЈВАР (Србија) 101’
Режија: Ана Мариа Роси
Брачни пар који већ дуже време живи у Стокхолму долази за празнике у Србију. У празничној атмосфери породичне тајне испливавају на видело.

Цена улазнице је 100 динара.
ДВОРАНА КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА БЕОГРАДА

 
НЕБОЈША ПОПОВИЋ (1958–2015) је био један од ретких преосталих светлих гласова критичарске професије. Његове критике биле су луцидне и ерудитске, бритке и модерно презентоване, тако да истовремено комуницирају и са најширим телевизијским аудиторијумом и са интелектуалном елитом. Његови чувени разговори са водећим савременим светским и домаћим филмским ауторима у емисији „Други век“ на РТС-у поставили су висок стандард као свеобухватне и дубинске, живе, личне интеракције које су стварале слојевите портрете саговорника и често бацале нову светлост на њихово стваралаштво. Као уредник филмског програма Дворане Културног центра Београда профилисао је концепт квалитетног уметничког филма на којем су укус формирале генерације гледалаца. Небојша Поповић је својим целокупним деловањем промовисао љубав према филму, као и његово дубоко интелектуално промишљање.

 

Нема коментара:

Постави коментар