петак, 13. децембар 2019.

Svečano otvoren festival Valjevski filmski susreti


Dragana Jakovljevic i Drita Llolla otvaraju festival




Sinoć je projekcijom biografske drame Dnevnik Diane Budisavljević počeo festival Valjevski filmski susreti u punoj sali Centra za kulturu grada Valjeva. Festival je svečano otvorila Drita Llolla, članica žirija i izvršna direktorka festivala Seanema iz Ulcinja. 

Pre projekcije nagrađivanog filma Dane Budisavljević, Dragana Jakovljević, izvršna direktorka festivala pozdravila je publiku sledećim rečima: 

 „Valjevski filmski susreti postoje od 2014. godine, zahvaljujući entizijazmu mladih aktivista koji su želeli da vrate bioskopu u svoj grad. Od početka festival neguje rad mladih autora, a ovogodišnje izdanje je prvo koje otvaramo u ovoj divnoj velikoj sali Centra za kulturu, jer je i sam festival prerastao lokalne okvire i postao regionalni.Ove godine smo pripremili fantastičan program nagrađivanih igranih i dokumentarnih filmova u bioskopu 85, a ulaz na sve projekcije će biti besplatan.“

Drita Llola, izvršna direktorka Seanema filmskog festivala, proglasila je festival otvorenim. Prvi put ove godine su organizovane regionalne filmske radionice za mlade u saradnji sa Udruženjem građana „Ja djelujem“ iz Ulcinja. Srednjoškolci iz Crne Gore i Kolubarskog okruga napravili su svoj prvi film na Seanema filmskom festivalu, koji je prikazan ove večeri, dok će na zatvaranju biti prikazan novi film koji će snimati na radionici u Petnici tokom Valjevskih filmskih susreta. Drita Llolla je izjavila:  

„Čast mi je i zadovoljstvo što sam ovde večeras i da sam imala priliku da prvi put dođem u vaš lepi grad i upoznam njegove ljude. Naša saradnja i razmena iz Ulcinja šalje veoma važnu poruku da se različitosti ne smeju gledati kao pretnja, već kao poziv na saradnju. Za sada između Srbije i Crne Gore,a biće saradnja i celog regiona.“ 

Festival će trajati do 15. decembra, kada će biti proglašeni pobednici u takmičarskoj selekciji kratkog igranog filma.




Šesto izdanje festivala Valjevski filmski susreti održaće se od 12 – 15.decembra 2019. godine pod sloganom “Van okvira”. Festival neguje stvaralaštvo mladih filmskih autora iz regiona kroz takmičarski program, omogućava razvoj mlade publike kao i filmsku edukaciju srednjoškolaca. Glavni program čine filmovi mladih autora kratkog igranog metra, kao i dugometražni filmovi iz Srbije i regiona, uz propratne programe, koji uključuju muzički program i radionicu.

Festival organizuje VAKUM u saradnji sa Centrom za kulturu Valjevo, Eu info centrom, Istraživačkom stanicom Petnica, dok su različite programe festivala podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Grad Valjevo, RYCO - Regionalna kancelarija za saradnju mladih i Filmski centar Srbije.

Нема коментара:

Постави коментар