уторак, 17. децембар 2019.

Javno predavanje Petra Ćukovića; Balkanski barok - pre, za vreme i posle

 

Muzej savremene umetnosti (Ušće 10)
Sala „Miodrag B. Protić“
Ponedeljak, 23. decembar 2019. u 18:30 časova

Kao deo pratećeg programa izložbe Čistač, Petar Ćuković će održati predavanje u okviru kojeg će izneti faktografiju vezanu za poziv upućen Marini Abramović da predstavlja SR Jugoslaviju na Venecijanskom bijenalu 1997. godine. Ćuković je kao komesar državnog nastupa na 47. Međunarodnom Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji pozvao Abramovićevu da predstavlja tadašnju Jugoslaviju. Ministarstvo kulture Crne Gore odbilo je da podrži rad Balkanski barok koji je Abramović predložila da izvede u pavljonu Jugoslavija, pa je on izveden u italijanskom paviljonu, kao deo međunarodne izložbe. Taj rad je autorki doneo nagradu Zlatni lav. Faktografija koju će Ćuković izneti predstavlja „neku vrstu ekstenzije određenog smisla pojma/pojmova balkan-balkanizam-balkansko“.

U većoj meri, Ćuković će svoje izlaganje posvetiti analizi rada Balkanski barok, odnosno elementima njegovog jezika i „balkan-baroknom uvrtanju“ njegovog smisla i njegove simbolike.

Petar Ćuković rođen je u Šavniku, Crna Gora. Diplomirao i magistrirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Predavao je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Cetinju i na Fakultetu vizuelnih umjetnosti u Podgorici. Bio je komesar nacionalnog paviljona na Venecijanskom bijenalu (2001), direktor projekta crnogorskog učešća na Venecijanskom bijenalu (2005) i ko-komesar crnogorskog učešća na Venecijanskom bijenalu (2011). Bio je ko-komesar prvog Bijenala savremene umetnosti „Time machine“ u Konjicu (2011), održanom u bivšem jugoslovenskom centralnom atomskom skloništu. U periodu od 2015. do 2017. godine bio je umetnički direktor Dukley European Art Community u Budvi i Kotoru. Autor je brojnih izložbi u Crnoj Gori i inostranstvu, među kojima su „Orhideja“ u bivšem zatvoru na Cetinju (2004), preludijum i sastavni deo „Petog Cetinjskog bijenala“, kao i međunarodna izložba „Transition & Transition“ u Ludvig Muzeju moderne umetnosti u Budimpešti (2014). Autor je stručnih tekstova u mnogobrojnim katalozima, monografijama, zbornicima i knjigama.
 

 

Нема коментара:

Постави коментар