понедељак, 23. децембар 2019.

Politička drama i pozorište u dramama Dragoslava Mihailovića


Promociju knjige Politička drama i pozorište u dramama Dragoslava Mihailovića, autora docentkinje dr Jelene Perić i prof. dr Nenada Perića, održaće se 25-og decembra tekuće godine u atrijumu Fakulteta za diplomatiju i bezbednost u Beogradu, Travnička 2. 

Pored autorskog tandema, u promociji će učestvovati akademik Dragoslav Mihailović i dr prof. Milovan Zdravković, naš poznati pozorišni producent i dugogodišnji direktor marketinga Narodnog pozorišta u Beogradu. 

Ova monografska studija je prva u nizu planiranih Katedre za produkciju umetnosti i medija. Autori ovim izdanjem daju omaž opusu Dragoslava Mihailovića, jednom od najvećih modernih srpskih pisaca i najnagrađivanijih (Oktobarska nagrada Beograda 1967, Andrićeva nagrada 1976, Zlatna arena za scenario u Puli 1978, NIN-ova nagrada 1984, Nagrada Narodne biblioteke Srbije 1985, Nagrada Bora Stanković 1994, Nagrada Vukove zadužbine 1994, Zlatni suncokret 2010, Kočićeva nagrada 2011, Velika nagrada Ivo Andrić 2019).

Dela i život Dragoslava Mihailovića, koji će govoriti na promociji, daju dobar prikaz našeg društva od polovine prošlog veka do danas. Autor je osporavan i zabranjivan, osuđenik na golotočko stradanje koji je potm promenio mnogo poslova prevashodno neknjiževnog profila, ali je na konto značaja njegovih dela i inscenacije ili ekranizacije istih (Frede laku noć, Petrijin venac, Čizmaši, Goli otok, Lov na stenice i dr.) doživeo veliko društveno priznanje i rehabilitaciju-Kad su cvetale tikve su su deo školske lektire, a stalni je član SANU od 1990.

Нема коментара:

Постави коментар