недеља, 1. децембар 2019.

Кинотека / Фокус: Монтгомери Клифт


Тејлорова је једном изјавила је он био најчаробнији човек и најемотивнији глумац кога је икада упознала.Мерилин Монро је у шали рекла да је Монтгомери био у горем психичком стању чак и од ње.



Монтгомери Клифт (енгл. Montgomery Clift; Омаха, 17. октобар 1920. — Њујорк, 23. јул 1966.)  био je амерички филмски и позоришни глумац, познат по улогама потиштених и осетљивих младића] Током своје веома кратке каријере, био је три пута номинован за Оскар за најбољег главног глумца, и једном за најбољег споредног. Најуспешније улоге остварио је у филмовима Признајем, Место под Сунцем и Нирнбершки процес, али је његов најпознатији филм Одавде до вечности. Након саобраћајне несреће 1956. године, и пластичне операције којој је морао да буде подвргнут, постаје све мање тражен међу редитељима, те тако и његова популарност опада.



Монтгомери је био веома вољен од стране својих колега. Неки од његових добрих пријатеља су били Мерилин Монро, Џејмс Дин, Марлон Брандо и Елизабет Тејлор, која га је подржала и храбрила када се декларисао као бисексуалац.


Клифт је рођен 17. октобра 1920. у Омахи (Небраска), од оца Вилијама Брукса и мајке Етел Фог Андерсон. Њих двоје су се венчали 1914. и две године касније добили су сина Вилијама Брукса Млађег. Године 1920. добили су и близанце – сина Монтгомерија и кћерку Роберту (касније Етел). Вилијам Брукс Старији је био веома агресиван и насилнички настројен, хомофоб и патријархално васпитан. Монтгомери је једном приликом изјавио да је гледајући своје противнике на филму, увек замишљао свог оца, те би му тако било лакше да одглуми бес.


Монтгомери Клифт је добио ангажман на Бродвеју са само петнаест година, и десет успешних година које је ту провео обезбедиле су му улоге у скупим и обећавајућим филмовима. Тако је 1946. добио улогу негативца у вестерну Црвена река, са Џоном Вејном у главној улози. Други филм у коме је играо је био Потрага Фреда Зинемана. Клифт је тражио и добио дозволу да преправи делове сценарија који му се нису допали. На крају је био преправљен огроман део текста, а сценаристи су били номиновани за Оскар за најбољи оригинални сценарио. 


Клифтови послодавци су доста полагали на његов физички изглед, па је млади глумац већ тада постао секс–симбол и стекао бројне обожаваоце. Због сличног начина глуме и огромног броја фанова, Клифта и Марлона Бранда су сви сматрали ривалима, иако су они касније постали пријатељи. Џејмс Дин је рекао да је Монтгомери био његов идол и да би га неки пут усред ноћи позвао телефоном, само да му чује глас. Клифт је одбио понуду за филм Источно од раја, опет сматрајући да га лик подсећа на самога себе.


Враћајући се са забаве коју је организовала Елизабет Тејлор 12. маја 1956, Клифт је колима ударио у бандеру. Аутомобил је био потпуно смрскан, а очевици су позвали Тејлорову. Она је дојурила на место несреће и видевши да се Клифт гуши, извадила му сломљен зуб из језика. Монтгомери је тада сломио вилицу и нос, добио прелом синуса и неколико већих
посекотина на лицу, које су захтевале интервенцију пластичног хирурга. 


Музеј кинотеке, Косовска 11 / Од 2. до 4. децембра 2019.


Понедељак, 2. 12.

18:00 ДЕЦА ЕВРОПЕ/ОБЕЛЕЖЕНИ (ШВА/САД, 1948)
The Search
Улоге: Монтгомери Клифт (Montgomery Clift), Алин Мекмеон (Aline MacMahon)
Режија: Фред Зинеман (Fred Zinnemann)
20:30 ОДАВДЕ ДО ВЕЧНОСТИ (САД, 1953)
From Here to Eternity
Улоге: Берт Ланкастер (Burt Lancaster), Монтгомери Клифт (Montgomery Clift)
Режија: Фред Зинеман (Fred Zinnemann)

Уторак, 3. 12.

18:00 ДРВО ЖИВОТА (САД, 1957)
Raintree County
Улоге: Монтгомери Клифт (Montgomery Clift), Елизабет Тејлор (Elizabeth Taylor)
Режија: Едвард Дмитрик (Edward Dmytryk)
21:00 МЛАДИ ЛАВОВИ (САД, 1958)
The Young Lions
Улоге: Марлон Брандо (Marlon Brando), Монтгомери Клифт (Montgomery Clift)
Режија: Едвард Дмитрик (Edward Dmytryk)

Среда, 4. 12.

18:00 ИЗНЕНАДА, ПРОШЛОГ ЛЕТА (САД, 1959)
Suddenly, Last Summer
Улоге: Елизабет Тејлор (Elizabeth Taylor), Монтгомери Клифт (Montgomery Clift)
Режија: Џозеф Л. Манкевиц (Joseph L. Mankiewicz)
20:30 НЕПРИЛАГОЂЕНИ (САД, 1961)
The Misfits
Улоге: Монтгомери Клифт (Montgomery Clift), Мерилин Монро (Marilyn Monroe),
Режија: Џон Хјустон (John Huston)

logo_cirilica

Нема коментара:

Постави коментар