петак, 6. децембар 2019.

AVGUST u decembru u Bitef teatru


Petak, 13. decembar u 20h

AVGUST
Plesna predstava

Režija: Zoltán Balázs
Produkcija: Sylvia Huszár
Izvođači: Brigitta Dőry, Brigitta Erőss, Róbert Fekete, Simon Jáger, Andrea Lukács, Gáspár Mesés, Lilla Zsenák

Trajanje: 50 min


Predstava „Avgust“ mađarske kompanije Maladipe čiji je rad poznat našoj publici preko festivala Infant i Desire. Inspirisana životom i radom i životom Bruna Šulca, , ali i životom koji je bio prepun izazova i ograničenja. Šest veštih plesača bez teksta oživljavaju tenzije životne svakodnevnice iz koje kipe konflikti.

Scenski jezik je poetski veoma zavodljiv, on predstavlja odraz potrebe za očuvanjem života u vremenu ne života. Polazeći od stvarnosti prepune ograničenja, igrači grade svet beskrajne slobode. Taj svet je verodostojan i izvanredno razmaštan odraz Šulcovih literarnih fantazija. Dramaturgija predstave je inspirisana njegovom zbirkom priča „Prodavnice cimetove boje“, ekspresionističkim delom bliskim radom Muzila i Kafke. 



Protagonista je mladi Jozef koji beži u imaginaciju od strahota svakodnevnice, u snove o svetu u koji će doći Mesija, predviđen u svim mitologijama. Ovi snovi su opojno razmaštani u predstavi koju bitno vodi muzika, od tradicionalne, do popularne. Naročito je upečatljivo uključivanje pesme „Personal Jesus“ grupe Depeche mode, koja odražava vezu između oca i sina. Muzika je jedan od glavnih aktera ove igre, sastojak koji definiše radnju, naročito važan, imajući u vidu da je predstava neverbalna. Istinski je odraz misli Viktora Igoa da “Muzika izražava sve ono šte se ne može izraziti rečima, a ne sme ostati neizrečeno.”

Maladipe Teatar (2001) je nezavisna pozorišna kompanija sa sedištem u Budimpešti, Mađarska. Pozorište Maladipe ne dobija redovna sredstva države, već se održava isključivo iz grant programa. Autonomija Maladipe-a nije samo finansijska, već je temelj njegove kreativne nezavisnosti. Omogućuje kompaniji umetničku slobodu koja odjekuje tokom njihovog rada. Maladipe je dobio brojne nagrade, gostovao je na nacionalnoj i međunarodnoj razini (uključujući zemlje kao što su Indija, Iran i SAD).


*Nakon predstave biće organizovan razgovor sa publikom
 

Нема коментара:

Постави коментар