уторак, 3. децембар 2019.

Dodela XIV književne Nagrade za neobjavljeni roman „Miroslav Dereta“




Djavo prodaje dušu za rakiju, a autor preuzima božiju ulogu.

Dodela "Deretne nagrade" u Galeriji 73. drugog decembra 2019. Književna nagrada „Miroslav Dereta" za najbolji neobjavljeni roman u 2019. poneo je Branislav Janković s romanom Mačka u koferu.  O nagradi je odlučivao žiri u sastavu: Zoran Bognar, Jasmina Ahmetagić i Petar V. Arbutina. U najužem izboru od 108 ušlu su  sledeći rukopisi: Okupacija istočne kapije Miloša Sečujskog, Purpurna dekada Vladimira Kopicla, Nevreme Krste Popovskog i Pet godišnjih doba marvenog doktora Miloša Nikolina.



Nagradu  uručuje Srđan Kolarić, predsednik GO Čukarica i Dijana Dereta, direktor Derete, a o knjizi govorie članovi žirija Zoran Bognar i Petar Arbutina, kao i autor Branislav Janković. Atmosferu je upotpunio  muzički nastupu Natalije Rajković, a prisutni su imali priliku da uživaju u degustaciji vina Vinarije Vista Hill.




muzički nastupu Natalije Rajković



U ovoj čudnovatoj priči o potrazi za jednim koferom, đavo prodaje dušu ljudima za rakiju, a autor je u ulozi Boga koji stvara svet ni iz čega. U tom smislu roman se razvija dvojako: kao duhovita priča, ali i kao konstantan razgovor sa književnošću. 



Teza da se pikarska storija može ostvariti samo u iskustvu putovanja i savlađivanja prostranstva, u ovom romanu dobija sasvim drugačiju konotaciju, jer mesto dešavanja nije geometrijski definisan prostor već se on sublimiše u iskustvu čitanja kroz mnoštvo umreženih citata iz baštine domaće i svetske književnosti od ruskih klasika, preko Kafke, Vajlda i Beketa, do Dušana Kovačevića....



Roman Mačka u koferu zavodljivi je bedeker kroz koji autor gradi ličnu priču po koordinatama književnog nasleđa, ali i po vlastitom putu stvaranja zbirke poezije koju piše kao čin iskupljenja u susretima sa neobičnim i živopisnim putnicima. Voz je istovremeno paradigma i simbol putovanja i piščevog puta ka ličnom i kolektivnom apsolutu.



Harmsova poetika nadrealističkog oslikavanja života kroz groteske i alogičnosti prepoznatljiva je u stilu ovog autora koji svojim majstorstvom preplitanja života i literature gradi izuzetno književno delo.

Branislav Janković rođen je 1969. godine u Nišu. Godinama se bavi novinarstvom. Objavio je romane: O vukovima i senkama, Suze Svetog Nikole, Vetrovi zla, Peta žica, Poslednji cirkus na svetu, Gvozdeni oblaci, knjigu priča: Bezimeni izbirku poezije: Februarski brodovi. Član je Srpskog književnog društva.



Na kraju prenosimo saopštnje žirija o nagrađenoj knjizi:

„Roman Mačka u koferu Branislava Jankovića izraz je autorove visoke književnoteorijske samosvesti, razvijene na tragu borhesovske, a u srpskoj književnosti ponajviše basarijanske paradigme. Od naslova pa nadalje, preko svih likova i situacije u kojima se nalaze, autor oglašava da je tekstualni univerzum jedini sa kojim čitalac dolazi u dodir. U tom se smislu roman razvija dvojako: kao duhovita priča kojoj je jedini cilj da bude zanimljivo ispričana, ali i kao konstantan razgovor sa književnošću, pa i polemika sa njenom ulogom i svakom vrstom ideološkog čitanja. Ono o čemu je davno pisala postmoderna književna teorija, tvrdeći da se tekst hrani drugim tekstovima, Branislav Janković je u svom romanu obelodanio (niz je književnih reminiscencija u romanu: od ruskih klasika, preko Kafke, Vajlda i Beketa do Dušana Kovačevića), pokazujući da je književnost jedini referentni okvir u kome treba razumeti romaneskna zbivanja, koja su isključivo konstrukcija.

 

Potraga za jednim koferom, u jednom vozu – to je samo okosnica za rad piščeve imaginacije koja se prezentuje u ovom duhovitom, razigranom, u izvesnom smislu i programskom romanu, koji elaborira jednu poetiku i jedno viđenje života. U ovoj „čudnoj knjizi“ koja svoju čudnovatost programatski razotkriva, đavo prodaje dušu ljudima za rakiju, a autor je u ulozi Boga, koji stvara svet ni iz čega, ograničavajući proizvoljnost isključivo poetičkim zakonitostima žanra, koje promišlja, prekoračuje i preispituje.“




Нема коментара:

Постави коментар