понедељак, 16. децембар 2019.

Figuracija na dva načina Maje Jovanović Majolinice i Marije Stanojlović



Gde? Galerija: Singidunum, Kneza Mihaila 40

 Kada?  18.12. – 31.12. 2019.    



Pojam figuracije kao inspiracija dva različita pogleda sagledavanja, dve različite tehnike izražavanja, dva svojstvena stila prepričavanja. Dve umetnice Maja  Majolinica i  Marija Stanojlović u svom polju delovanja postavljaju nove granice u zajedničkoj temi i kompatibilnosti i to po prvi put do sada . Figuracija je široka tema a umetnice, svaka na svoj način, obrađuju pojam ljudskog tela, portreta, pokreta..







Izraz trodimenzionalnosti, kroz skulpturno sagledavanje sveta je ono čime se predstavlja Marija Stanojlović.  Poznata  po svojoj primenjenoj i posudnoj keramici kojom se isključivo bavila do sada, ova umetnica pravi hrabri i uspešni iskorak ka figuri kao umetničkom izrazu. U tehnici  kamenina bavi se i  proučavanjem kompozicije u kojoj dve ili više skulpture komuniciraju u medjusobnoj priči.




Maja Majolinica u slikarskoj tehnici pronalazi način da muške i ženske figuracije, predstavi  kroz naraciju medjusobnog doživljaja. Stavljajući parove u različite predele i situacije, uspeva da iznova osmisli novi prikaz priče. U poznatoj tematici, ova će se umetnica osim slikarstva predstaviti i u tehnici crteža.  

Нема коментара:

Постави коментар