среда, 18. децембар 2019.

Trpeza za umorne putnike Đorđa S. Kostića

 
Geopoetika je upravo u ediciji Kultura kuhinje objavila knjigu Trpeza za umorne putnike/ Evropski putopisci o ishrani u Srbiji u 19. veku Đorđa S. Kostića, koji nas svojim kulinarskim bedekerom vodi kroz Srbiju devetnaestog veka. 
 
U zemlji, koja je postepeno dobijala svoje prepoznatljive obrise na karti Evrope, kao ulazna kapija na putu ka nepoznatom, haotičnom ali izazovnom „Orijentu", stranci su srdačno dočekivani i ugošćavani. Zapažajući posebnosti "srpskog jelovnika", uočavali su uticaje, različite lokalne kuhinje, njegove dobre i – povremeno za njih – njegove teško svarljive osobine, oslobađali se predrasuda o domaćinima i zemlji. 

Kroz "prizmu jelovnika" prelamali su se i procesi "deorijentalizacije", i "evropeizacije", promene socijalnih, privrednih i kulturoloških obrazaca mladog srpskog modernog društva.. Kostić, kao iskusan i akribičan istraživač, otkriva podjednako zanimljiv i važan, do sada zanemaren, deo naše društvene istorije. 

Zanimljivi, duhoviti, otkrivajući putpisni zapisi ilustrovani autentičnim crtežima predstavljaju nesvakidašnji uvid u ovaj segment naše kulturne istorije.

Đorđe S. Kostić,  rođen u Somboru 1947, diplomirao je na Katedri za jugoslovenske književnosti i opštu književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i 1986. doktorirao na istom fakultetu. Od 1980. godine bio je zaposlen u Balkanološkom institutu SANU. Od oktobra 1990. do oktobra 1992. godine, a na poziv Vilhelmovog univerziteta Vestfalije iz Minstera,  predavao je jugoslovenske književnosti i vodio lektorat za srpskohrvatski jezik u Baltičko-slovenskom seminaru. U Balkanološkom institutu SANU, u zvanju naučnog savetnika, rukovodilac je nekoliko projekata. Učestvovao je na naučnim skupovima u zemlji i u inostranstvu.Objavio je više monografija, urednik je knjiga i zbornika, te autor nekoliko izložbi u zemlji i inostranstvu.


Нема коментара:

Постави коментар