петак, 20. децембар 2019.

Преминуо оснивач ФАФ-а Војислав Вучинић


Истакнути филмски посленик Војислав Вучинић, оснивач Фестивала ауторског филма, преминуо је 19. децембра у Београду у 80. години. 

Вучинић је рођен 1939. године у Београду, где је дипломирао енглески језик на Филолошком факултету. Каријеру је започео као преводилац у „Авала филму“, а касније прешао у „Југославија филм“ и био дугогодишњи директор тог великог и успешног предузећа за увоз и извоз филмова, као и организацију различитих филмских манифестација.



Одличан познавалац и љубитељ филма Војислав Вучинић је почетком 90-их година основао Фестивал ауторског филма – „Поглед у свет“. Као први директор ФАФ-а уложио је своју визију и енергију, заједно са уметничким директором Слободаном Новаковићем, креирајући програм који је већ од првог издања, 1994. године, освојио љубав правих филмофила и временом нарастао у једну од најзначајнијих међународних манифестација седме уметности на овим просторима.




Уочи 22. ФАФ-а 2016. године, Вучинић је подсетио да је тај фестивал започео живот као „плод инспирације и једног другачијег, готово револуционарног приступа“.

Тада је рекао и да је још пре 30-40 година престао да гледа такозване забавне филмове и окренуо се „филмовима из правог живота и из различитих култура“. 

„Чудио сам се важним фестивалима који су у своје програме стављали и комерцијалне филмове. Вероватно је реч о сарадњи са филмском индустријом, али ми немамо такве обавезе. У старту смо се одлучили да радимо без компромиса, да приказујемо само уметничке филмове. Наравно, публика и критика могу имати различита мишљења о сваком од њих, али је битно да сви спадају у оно што се карактерише као ауторски филм“, рекао је Вучинић.

„У време оснивања фестивала знали смо да неће бити за најширу публику, али смо интуитивно осећали да Београд има слој људи које ће интересовати овакав програм, да је Београд град у којем може да се направи један такав фестивал“, изјавио је Вучинић. Како је додао, филмови не могу да промене свет, али је уверен да „уметнички филм има ту снагу да појединац промени свој поглед на свет“.




Вучинић је и у позним годинама остао веран ФАФ-у, као члан Савета тог фестивала и координатор програма, помажући новој генерацији саветима и искуством.
Време и место комеморације поводом смрти Војислава Вучинића биће објављени накнадно.

Нема коментара:

Постави коментар