понедељак, 9. децембар 2019.

KREATIVNI GRADOVI – EVROPSKA PERSPEKTIVA




U okviru ciklusa PAMETNI - KREATIVNI - UZBUDLjIVI GRADOVI, u utorak 10. decembra u 18 časova (sala "Josif Pančić") biće održana treća, završna tribina pod nazivom KREATIVNI GRADOVI – EVROPSKA PERSPEKTIVA.

Tema tribine su iskustva vodećih organizacija iz Srbije koje se bave javnim prostorima i kreativnošću na nivou Evrope: Beogradska internacionalna nedelja arhitekture - BINA, Nova Iskra i Novo kulturno naselje.

Biće predstavljena njihova međunarodna iskustva u radu na projektima koji se bave kreativnim gradovima i koji su podržani kroz glavni program EU za kulturu, Kreativna Evropa, a razgovor je namenjen profesionalcima koji žele da se upuste u razvoj sličnih inicijativa. Projekat Beogradska internacionalna nedelja arhitekture se bavi stvaranjem „zajedničkog“ u okviru javnih gradskih prostora u Evropi; Nova Iskra radi na razvoju kulinarstva kao nove grane lokalnih kreativnih ekonomija, a Novo kulturno naselje na internacionalizaciji gradova kroz saradnju s umetnicima.

Govoriće se o sledećim pitanjima:

- Na koji način evropske organizacije u kulturi pomažu ljudima da žive bolje u svojim gradovima?
- Koje pristupe podržava Evropska unija?
- Šta su specifična iskustva i naučene lekcije iz Srbije?
- Kako se u Evropi definiše zajednički prostor? Na koje načine se taj prostor stvara?
- Kakav je odnos ekonomskog, društvenog i kulturnog razvoja gradova i zajednica koje u njima žive?
- Šta su problemi i uspešne strategije i prakse u radu sa lokalnim zajednicama?

Učestvuju:

Jelena Ivanović Vojvodić, Beogradska internacionalna nedelja arhitekture, Beograd

Relja Bobić, Nova Iskra, Beograd

Marko Jozić, Novo kulturno naselje, Novi Sad

Moderatorka: Nina Mihaljinac, UNESCO katedra za kulturnu politiku i menadžment
  
UNESCO katedra za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu organizuje ovu tribinu u saradnji sa Kolarčevom zadužbinom, Misijom OEBS-a u Srbiji i Deskom Kreativna Evropa Srbija.

Ne propustite priliku za susret i razgovor s vodećim stručnjacima i praktičarima koje se bave javnim prostorima, kreativnošću i upravljanjem međunarodnim projektima!

Нема коментара:

Постави коментар