понедељак, 30. децембар 2019.

STRUČNE NAGRADE ZA ISTORIČARE UMETNOSTI ZA 2019.


На свечаности у Културном центру Београда, у Галерији Артгет, и наредне 2020. године, 14. јануара у 12:00, традиционално ће бити додељене две престижне стручне награде из области промишљања савремене визуелне и ликовне уметности у нашој земљи.

Добитник Награде “Лазар Трифуновић” за 2019. годину је Симона Огњановић, историчарка уметности и кустоскиња Музеја Југославије, за студијски текст Речник миграција: једно могуће тумачење деведесетих, публикован у каталогу изложбе Деведесете: речник миграција, која се одржава у Музеју, у периоду децембар 2019 – фебруар 2020.

Жири у саставу: др Јамина Чубрило, професорка на Групи за историју уметности Филозофски факултет у Београду, др Драгана Ковачић, саветница Народног музеја у Београду и др Никола Дедић, професор Факултета Музичке уметности у Београду, разматрао је 19 предлога за Награду добијених од институција и колега, а одлука да се награди наведени текст донета је једногласно.

Признање ДИУС (Друштва историчара уметности Србије) које се додељује за најбољу ауторску изложбу у 2019. и њено текстуално образложење добила је изложба Скице за покретне слике, аутора Мирослава Карића, кустоса галерије Ремонт у Београду, приређене у оквиру 13. Бијенале акварела у Зрењанину, у продукцији Савремене галерије Зрењанин, одржане у периоду октобар-новембар текуће године.

Жири Признања ДИУС који је радио у саставу: Нела Тонковић, историчарка уметности и директорка Народног музеја у Шапцу, Саша Јањић, историчар уметности и кустос галерије Ремонт, и Маида Груден, историчарка уметности и кустоскиња галерије Дома културе Студентски град, одлуку је донео једногласно истичући комплексан и иновативни карактер награђене изложбе који се односи на перцепцију акварела као традиционалне ликовне дисциплине у интермедијалном дијалогу са филмском уметношћу, и експерименталну кустоску праксу презентације радова у галеријском и низу алтернативних излагачких простора.

Награда “Лазар Трифуновић” састоји се из плакете са ликом професора Лазара Трифуновића, новчаног износ и изложбе коју лаурет приређује у оквиру циклуса “Критичари су изабрали” у Ликовној галерији КЦБ. Признање ДИУС садржи диплому струковног Друштва и новчани износ. Обе награде од оснивања 1993/1994. подржавају Град Београд- Секретаријат за култури и Министарство културе и информисања Републике Србије.

Улаз је слободан

Нема коментара:

Постави коментар