петак, 20. децембар 2019.

Концерт виолончелисте Харуа Хинокаве


 
    Галерија АРТГЕТ, Трг републике 5 /I
Уторак, 24. децембар у 12:00
  

Крај године обележићемо концертом изузетног младог виолончелисте Харуа Хинокаве. Овај десотогодишњи музичар је добитник стипендије Фондације GIPAC, са којом у сарадњи организујемо концерт. У Београду ће наступити уз клавирску сарадњу Укија Оваскаинена.

Хару Хинокава је десотогодишњи виолончелиста из Јапана који је велику љубав према музици показао у најранијем добу. Почео је да свира виолончело са 5 година у класи Р. Кохаре, виолончелисте токијског Метрополитен симфонијског оркестра и одмах почео да наступа. Тренутно студира у класи Н. Цурусакија, некадашњег члана Орксетра Националне опере Лиона. Хару Хинокава се посебно занима за музику Ј.С. Баха, те се истичу његове јединствене интерпретације дела овог чувеног композитора. Добитник је награде Најперспективнији таленат на фестивалу Universal Artists Festival 2019. године. Сан овог младог челисте је да настави студије на Џулијарду и да као виолончелиста музиком мења људе. Осим музике, Хару има интересовања за многе дрге области као што су роботика, зоологија, кулинарство и аутомобилизам. На националном такмичењу у роботици Јапана, Хару је представљао Токио и заузео друго место. Добитник је стипендије Фондације Global Intercultural Performing Arts Cast (GIPAC) за 2019. годину.


Уки Оваскаинен је лауреат, као и добитник специјалне награде Контемпоранеа и награде публике, на такмичењу Премио Хаен у Шпанији. Редовно наступа  као солиста и камерни музичар у Србији, као и широм Европе. Извео је низ од осам различитих солистичких реситала на Краљевском данском конзерваторијуму током једанаест дана, што представља највећи индивидуални пројекат у историји те установе.
Студирао је на Музичкој академији Сибелијус у Хелсинкију, на Краљевском данском конзерваторијуму у класи проф. Хозеа Рибере, и на солистичком одсеку на Високој школи за музику и театар у Хановеру у класи проф. Матија Раекалија.


Свирао је као солиста са симфонијским оркестрима Сјеланда и Олборга, наступао у Концертхаусу у Бечу, на концертима камерне музике Бечког камерног оркестра. Радио је као корепетитор Опере Фабер у Португалији, свирао у оквиру професионалних оркестара у Данској и у Србији, радио са професионалним хоровима  и  наступао на преко 200 концерата на четири континената са хором Тапиола. Уметнички је организатор турнеје камерне музике у Данској, који носи његово име. Ради као званични корепетитор на такмичењима Музичке омладине у Београду. Поред ангажовања као виши уметнички сарадник на катедри за гудачке инструменте на ФМУ, редовно наступа са еминентним српским и иностраним музичарима.


Улаз је слободан.

Нема коментара:

Постави коментар