четвртак, 7. фебруар 2019.

Hronologija umetnosti, nezaobilazno delo za ljubitelje umetnosti



Ukoliko volite umetnost i mnogo polažete na opštu kulturu, zaljubićete se na prvi pogled u jedinstveno Lagunino izdanje „Hronologija umetnosti“.

Ovo nije klasična enciklopedija, već priča o slikarstvu, ispričana na originalan način, a veliki format olakšava poređenje više umetničkih dela na jednoj strani. Pisana popularno, jednostavno, lako, ali ujedno i veoma informativno i obuhvatno, „Hronologija umetnosti“ pruža novi ugao posmatranja umetnosti kroz vekove.

Umesto da je deli strogo po pravcima i stilovima, priređivač izdanja Ijan Začek radije je vezuje za vremensku osu: umetnost se sagledava kroz okolnosti istorijskih događaja, geografskih i naučnih otkrića i inovacija na planu tehnologije. Takođe, ne ograničava se samo na klasično slikarstvo i vajarstvo, već na svoju vremensku osu postavlja i dizajn, kao i manje poznate žanrovske ogranke umetnosti, do najsavremenijeg doba. Zahvaljujući čemu su nastali impresionisti? Zašto je barok procvetao baš u Francuskoj? Kako je rođena umetnost grafita? Na ova i još mnoga pitanja priređivač odgovara spretnom kombinacijom teksta, slika i nadasve zanimljivih podataka sa vremenske ose.

Enciklopediju „Hronologija umetnosti“ možete pronaći od utorka 5. februara u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Нема коментара:

Постави коментар