четвртак, 7. фебруар 2019.

XVIII ФЕСТИВАЛ ИРАНСКОГ ФИЛМА - САСВИМ САМ




У оквиру XVIII Фестивала иранског филма с великим уживањем сам одгледао  филм из 2013. године „Сасвим сам“ (Tanhāye tanhāye tanhā) редитеља Ехсана Абдипура. У неких сат и по један довитљив, радознали, маштовит и ведар дечак, који не иде утабаним стазама и који има изражен осећај и за посао, али и за правду провешће вас кроз приморски градић над  којим  се надвија омча санкција. У овој, слободно можемо рећи, иранској верзији ИТ-ја, који ради неки њихов Кустурица, али припитомљен и осећајан, дружимо се са Ранџером, једанаестогодишњим, прерано одраслим дечаком из Бушехра. 

Он може све; да обара непријатељске авионе који нападају његово место,  сусреће ванземаљца који се волшебно претвара у корњачу, продаје свежу рибу Русима, тргује с посадама бродова, прича наставницима бајке, постављајући, успут, озбиљна и незгодна питања и проналазећи најсмелија оправдања,  а онда се спријатељује са дечаком, уз то странцем, који ‎живи у кампу између његовог села и нуклеарне електране. Они, преко преводиоца,  склапају искрено и свима осталима чудно пријатељство. 

Али њихово детињство није ведро како изгледа на први поглед. И један и други из породице носе различите порблеме које покушавају да реше. И изгледа да је то оно што их спаја, упркос језичкој и културолошкој баријери. 


Но, ни ту није крај њиховим дечачким мукама. На плећа им се сруче и економија и политика, те гадне зверке, о којима они не знају баш пуно. Док заједно очајавају, Ранџеро доноси одлуку да крене ‎на несвакидашње путовање и среди ствари који су одрасли закомликовали.‎

Улоге: Мејсам Фархуманд, Армен Хованисијан, Ана Паносијан, Абас Џавади, Тигран Кзмалијан, Мохсен Макари, Ебрахим Тамхид.

Нема коментара:

Постави коментар