понедељак, 25. јун 2018.

Крај сезоне 2017/2018. у Звездара театру: „Корешподенцији“ десет награда на позоришним фестивалима




Позоришна сезона 2017/2018. у Звездара театру званично је завршена у суботу, 23. јуна, извођењем представе „Хипноза једне љубави“, Душана Ковачевића. У овој, више него успешној сезони, Звездара театар је имао две премијере - у фебруару, када је изведена представа „Корешподенција“, Борислава Пекића и Борислава Михајловића Михиза, у режији Горчина Стојановића, а потом у априлу, када је премијерно изведен комад „Осама-Касаба у Њујорку“, Владимира Кецмановића, у режији Дарка Бајића.

Представа „Корешподенција“ Борислава Пекића и Борислава Михајловића Михиза у режији Горчина Стојановића, премијерно је изведена 1. фебруара. За само неколико месеци, корешподенти – Бранислав Лечић, Аница Добра, Славко Штимац, Јоаким Тасић, Јелена Ступљанин и Бранко Видаковић, су освојили десет награда на позоришним фестивалима у земљи и региону. 


Аница Добра је за улогу Милице Његован, освојила чак пет награда. Прва награда за „Корешподенцију“ је управо припала Аници Доброј крајем марта, када је на 23. Глумачким свечаностима „Миливоје Живановић” у Пожаревцу, освојила награду стручног жирија за најбољег глумца вечери и награду публике Статуета „Спомен на глумца“.

Аница је освојила и награду за глумца вечери на 35. Позоришном фестивалу „Нушићеви дани“, као и награду за најбољу женску улогу, на 21. Театар фесту „Петар Кочић“, у Бања Луци.


На прошлонедељним Данима сатире Фадила Хаџића, у Загребу, Доброј је припала и престижна награда „Иво Сердар” за улогу најбоље прихваћену од публике. 

„Добре женске улоге се данас могу наћи углавном само у позоришту. А понекад глумац има довољно среће да добије баш такву добру и јаку понуду, каква је и улога Милице Његован у „Корешподенцији”. Пекић је сместио у 19. век, дао јој снагу, дух, еманципованост, она је стуб породице и њена вертикала. Она је све оно што нам и данас, у 21. веку треба, а и припада. Хвала Звездара театру и Горчину Стојановицу што су се у ту игру упустили баш са мном. Хвала колегама на сцени и иза ње за ентузијазам и радост играња. А хвала и великој Мири Бањац што је већ три пута погледала нашу представу у којој је она остала непревазиђена!“, рекла је Аница Добра поводом награда које су припале „Корешподенцији“. 

„Корешподенција“ је по оцени стручног жирија овогодишњих Нушићевих дана проглашена за најбољу представу у целини. 



Редитељ представе Горчин Стојановић освојио је награду за најбољу режију, на Театар фесту „Петар Кочић“ у Бања Луци. На овом фестивалу награђен је и Бранислав Лечић, за најбољу мушку улогу, за улогу Симеона Његована Лупуса.

На традиционалним Буциним данима у Александровцу, Лечић је добио и „Златно зрно“ за најбољу мушку улогу, док је за улогу његовог унука у представи награђен Јоаким Тасић, који је добио „Златно зрно” за најбољег младог глумца.

„Корешподенција“ ће учествовати и на позоришном фестивалу „Пургаторије“ у Тивту, 27. јуна, након чега правимо паузу до нове позоришне сезоне која стартује у октобру. 

Нема коментара:

Постави коментар