среда, 27. јун 2018.

Mina Henrikson: Poltika, ekonomija, rasizam i fašizam u dva umetnička nalaza



 Četvrtak 28. Jun, 14h, Svečana sala Rektorata Univerziteta umetnosti, Kosančićev venac 29


Skorašnja pojava krajnje desnih i „populističkih" partija u Evropi i svetu, koja je šokirala politički establišment otvorenim ignorisanjem ili odricanjem od brojnih principa i pravila parlamentarne politike nakon Drugog svetskog rata, dovela je do rasta interesovanja za istorijski fašizam/fašizme i njihovo savremeno značenje, poreklo i kapacitete. Stare knjige su uzete sa polica, nove su napisane, naučne konferencije i istraživački projekti su permanentno inicirani i podržavani. Mediji se provlače između imperativa objektivnosti i komercijalnosti. U sred opšte povike i prigodnih kontradiktornih kampanja, pred nama je (kao što je uvek i bilo) pitanje o mogućnosti umetnosti da se nosi sa takvom situacijom.

Da li umetnik treba jednostavno da se pridruži jednoj od strana u sukobu (pretpostavljeno antifašističkoj) ili da istovremeno traga za ne tako poznatim uvidima i nalazima - onima koji na svetlo dana iznose manje očigledne ili bolje skrivene društvene odnose i veze, a koji su bitni za razumevanje kako istorijskih fašizama tako i njihovih savremenih, više ili manje skrivenih ideoloških i političkih naslednika. Skorašnji radovi Mine Henrikson omogućavaju nam da prepoznamo neke od takvih odnosa i veza u istoriji tri nordijske države (termin „skandinavske" nije popularan van Švedske). Obzirom da su ove države često doživljavane i navođene kao primer ko-egzistencije socijalističkih standarda i vrednosti u okvirima kapitalističke ekonomije, interesantno je videti kako istorijski slučajevi-primeri koje je umetnički istražila Henrikson, odražavaju odnose između nauke, politike, ekonomije i umetnosti u takvom specifičnom kontekstu.

Dva rada Mine Henrikson biće predstavljena 28. juna u 14h u svečanoj sali Rektorata Univerziteta umetnosti.

Radovi na papiru (knjiga) / Works on Paper

„Radovi na papiru" (2015-2017) je grafička priča sa četrdeset linoreza o političkoj istoriji industrije papira u Finskoj. Knjiga ima dva poglavlja; jedno je posvećeno ulozi podrške industrijalaca papira desničarskim pokretima u Finskoj, a drugo kontroverznoj trgovini papirom sa režimom Južne Afrike za vreme aparthejda, i bojkotu koji su pokrenuli sindikati. Dizajnirana od Novog Kolektivizma (New Collectivism), knjiga je štampana u tiražu od 300 primeraka.

Više informacija na: http://minnahenriksson.com/main/works/works-on-paper/

  
Razotkrivanje nauke o nordijskoj rasi / Unfolding Nordic Race Science

"Razotkrivanje (ili „raspakovanje") nauke o nordijskoj rasi" (2016) je kolaborativni projekat sa arheologom Fredrik Svanbergom (Fredrik Svanberg), a bavi se temom nauke o rasi u nordijskim zemljama od 1850. do 1945. Projekat je naručen od Muzeja švedske istorije (Swedish History Museum) i predstavljen na izložbi „Razotkrivanje istorije" (History Unfolds). Instalacija koju je uradila Henrikson uključuje veliki zidni crtež, koji predstavlja istraživanje centralnih aktera nauke o rasi u nordijskim zemljama od 1850. do 1945, uključujući anatome, kolekcionare ljudskih ostataka, institucije, mecene, kao i umetnike koji su kreirali izgled konstrukata bele nordijske rase i „egzotičnih drugih". Bliski odnosi između likovnih umetnosti i nauke o rasi pokazuju kako je, u svom vremenu, nauka o rasi snažno uticala na mnoga druga polja. Uoči Drugog svetskog rata, nauka o rasi je promovisana od strane državnih struktura a naučnici su bili poštovani pripadnici nacionalne elite. Nordijske zemlje bile su ujedinjene u mreži veza oko ove nauke.

Više informacija na:
http://minnahenriksson.com/main/works/2016-unfolding-nordic-race-science/
http://minnahenriksson.com/wp-content/uploads/2018/04/unfolding-race-science-poster.pdf

Prezentacija će se održati na engleskom jeziku sa mogućnošću neformalnog konsekutivnog prevoda.

Događaj se realizuje u okviru projekta Kulturnog centra Rex/Fonda b92 i doktorskih studija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

Projekat FAŠIZAM, MUZEALIZACIJA I EDUKACIJA DANAS podržava Fondacija za otvoreno društvo Srbija

Нема коментара:

Постави коментар