понедељак, 25. јун 2018.

Javno predavanje Nilsa Van Tomea / Kustoski kurs „Šta kustosiranje može/treba da bude?“

Javno predavanje Nilsa Van Tomea Institucija u pokretu (kustoski program) Kustoski kurs Šta kustosiranje može/treba da bude?

Muzej savremene umetnosti (Ušće 10)
Sala „Miodrag B. Protić“
Sreda, 27. jun 2018. u 18 časova
 
U okviru kustoskog kursa Šta kustosiranjemože/treba da bude? u Muzeju savremene umetnosti biće održano prvo predavanje u seriji javnih predavanja o savremenim kustoskim praksama. Prezentacija Nilsa Van Tomea, direktora De Apela (De Appel) u Amsterdamu, poslužiće kaopredgovor programu kustoske radionice. Konačna lista učesnika biće javno objavljena na predavanju gostujućeg kustosa, kao i detalji o programu kursa i više informacija o projektu, inostranim i domaćim mentorima.
 
Direktor De Apela u Amsterdamu institucije koja razvija pionirski edukativni kustoski program (od 1994.godine) govoriće o važnosti kustoskog programa i o tome kako on oblikuje institucionalni kontekst. 
 
Iznova razvijajući prezentaciju Institucije u pokretu,direktor De Apela Nils Van Tome smatra da je njegov rad u organizaciji čin kustoske brige i kao takav predstavlja proces koji razvija alternativne načine poimanja institucije. U susret programu Šta kustosiranje može/treba da bude?, Van Tome će elaborirati istaknutu ulogu koju kustoski program ima u institucionalnom kontekstu De Apela od 1994. godine.

Ovom prilikom Nils Van Tome odgovara na pitanje – Šta kustosiranje može/treba da bude?

„U kustosiranju jedan plus jedan bi trebalo da bude jednako tri. Kustosiranje ne podrazumeva šta ako, već se fokusira na ono šta je / šta jeste. Kustosiranje se koristi naučnim metodama poput spekulacije i eksperimenta kao njenim glavnim principima, iako nije nauka. Kustosiranje predstavlja ono što prethodi procesu saznanja.No ipak, treba biti spreman na činjenicu da se u tom procesu neke stvari mogu pogrešiti…“
 
Nils Van Tome je direktor De Apela u Amsterdamu. Kao kustos, predavač i kritičar, on operiše na granicama savremene kulture i kritičke svesti. Njegove izložbe i događaji prikazani su u The Kitchen (Njujork), Akademieder Künste (Berlin), Contemporary Arts Center (Nju Orleans), Gallery 400 (Čikago), National Gallery of Art (Vašington), and P! (Njujork). Bio je kustos Bucharest Biennale 7: What are we building down there?, 2016.godine. Urednik je Art Papers magazina. Njegovi tekstovi, u kojima se bavi savremenom umetnošću, popularnom kulturom, književnošću i muzikom u širem društvenom i kulturnom kontekstu, objavljivani su u Artin America, The Wire, Camera Austria, Afterimage, Metropolis M itd. Među knjige koje je objavio spadaju Where Do We Migrate To? (2011), Visibility Machines: Harun Farocki and Trevor Paglen (2014), Aesthetic Justice:Intersecting Artistic and Moral Perspectives (2015), Muntadas: About Academia: Activating Artifacts (2017).

Sa teoretičarkom filma Sonjom Simonji ima dvoje male dece, Jensa i Niko.
 

 
Kustoski kurs i seriju javnih predavanja inicirala je Biljana Ćirić u saradnji sa Supervizuelnom. Predavanje Nilsa Van Tomea omogućili su Muzej savremene umetnosti i Ambasada Kraljevine Holandije, uz podršku Zepter muzeja i Zepter hotela.
 
Partneri projekta: Muzej savremene umetnosti Beograd, Evropski centar za kulturu i debatu – Grad, EVA International – Bijenale savremene umetnosti u Irskoj i Muzej Zepter.
 
Projekat su podržali: Gete institut u Beogradu, Italijanski kulturni institut u Beogradu, Ambasada Švedske, Ambasada Kraljevine Holandije, Ambasada Irske u Grčkoj, Ambasada Republike Indonezije u Beogradu, EUInfo Centar; galerije Eugster || Belgrade, HESTIA Art Residency & Exhibitions Bureau, Zepter Hotel.
 
Medijski partneri projekta: EUNIC Srbija i RTS3.

Vizuelni identitet: Saša Tkačenko

Нема коментара:

Постави коментар