понедељак, 18. јун 2018.

"Maratonci trče počasni krug" Dušana Kovačevića


Laguna predstavlja prvu knjigu drama u okviru izabranih dela Dušana Kovačevića„Maratonci trče počasni krug“.

„Maratonci trče počasni krug“ je verovatno najpoznatije ostvarenje srpske kinematografije, a Dušan Kovačević je najveći živi dramski pisac i komediograf. Njegove drame su igrane u više od 80 inostranih pozorišta.

Za stvaralaštvo Dušana Kovačevića karakteristično je njegovo prepoznavanje i karikiranje naših mana, navika i predrasuda, pa ga često porede sa Nušićem.

Ljubitelji drama, predstava i filmova snimljenim po dramama Dušana Kovačevića uživaće u ovoj knjizi. Ovaj dramski pisac proslavio je srpsku komediografiju, stvarajući dela koja svedoče o duhu našeg vremena. U ovoj knjizi možete naći drame: „Maratonci trče počasni krug“, „Radovan Treći“, „Svemirski zmaj“, „Šta je to u ljudskom biću što ga tera prema piću“, i prolog Dušana Kovačevića o pisanju, piscima, pozorištu… za šest knjiga drama koje će Laguna objaviti.

Dušan Kovačević (1948), jugoslovenski je i srpski akademik, dramski pisac, scenarista i pozorišni radnik. Diplomirao je na odseku Dramaturgije 1973. godine. U TV Beogradu je radio kao dramaturg do 1978. Od 1986. do 1988. radio je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u zvanju docenta. Od 1998. godine je direktor Zvezdara teatra u Beogradu. 

Za redovnog člana SANU je izabran na Izbornoj skupštini 2009. Postavljen je 2005. za ambasadora Srbije i Crne Gore u Portugaliji. Dušan Kovačević je autor velikog broja dramskih dela. 

U njegovim ostvarenjima brišu se oštre žanrovske razlike i dolazi do preplitanja komedije karaktera, komedije naravi, farse i drame u užem smislu, uostalom kao što je isprepleten sam život.

Knjigu „Maratonci trče počasni krug“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.
 

Нема коментара:

Постави коментар