среда, 20. јун 2018.

Izložba "Prolećni vrt tajni" Nikole Džafa u galeriji Drina

 

Nikola Džafo "Vatrene stenice osvajaju paukovo cveće"

Izložba "Prolećni vrt tajni" Nikole Džafa, biće otvorena u četvrtak 21. juna u 19 časova, u galeriji Drina (Andrićev venac br. 4).

Kustos izložbe je Aleksandra Lazar.

 

Izložba “Prolećni vrt tajni” je koncetrovani prikaz Džafinog umetničkog opusa, gde je umetnik u karakterističnoj slojevitoj gradnji crteža posetio i predstavio sve značajne cikluse svog stvaralaštva.
Nikola Džafo "Crvenkapu prati Vuk al' joj nije dobar drug"

Od slikarsko-postekspresionističke faze 1980-tih, preko umetnosti akcije 90-tih (LED ART, Rekonstrukcija zločina, Kunstlager), ciklusa o Zecu (Art Vrt, Zec koji je pojeo muzej, U kom grmu leži zec?), rada sa Art Klinikom (a posle 2013. sa Šok Zadrugom), od Odlaska u belo i povratka iz beline, od ciklusa kolektivnog crtanja sa umetnicima i neumetnicima živim i neživim (od istorijskih ličnosti do učenika škole za osobe sa posebnim potrebama “Milan Petrović” u Novom Sadu), aproprijacija “tuđih” radova i uzajamnog stvaranja radova više autora gde je Džafo “prvi među jednakima”, pa sve do ovog trenutka u kome dolazak proleća stvara u sinergiji sa umetnikom, brišući tragove prethodnih akcija i donoseći nešto novo. Sve se završava tamo gde je i počelo, u vrtu Vesne i Nikole Džafe, u koje stiže proleće koje nezaustavljivo obnavlja, prekriva tragove zločina i stvaralaštva, donoseći bujajuću rizosferu hranljivih i toksičnih prepleta biljaka sa materijalima i motivima iz umetnosti i života.
 
Nikola Džafo "Gde je Aloisia"
Izložba se otvara na prvi dan leta, u mesecu u kom umetnik slavi ulazak u sedmu deceniju života, koju je rešio da obeleži ciklusom od 7 x 7 kapitalnih radova, od kojih je sedam predstavljeno ovom izložbom. Radovi u nestajanju i nastajanju pojavljivaće se kako i kada umetnika budu vodila druga godišnja doba, dokumentovani dnevnicima koji sadrže razmišljanja i materijale iz kojih su nastajala neka od njihovih polazišta." (iz kataloškog teksta kustoskinje Aleksandre Lazar).

Izložbu možete pogledati do 4. avgusta 2018. godine.
 

Nikola Džafo "Sve jedno drugo pojede"

Нема коментара:

Постави коментар