петак, 29. јун 2018.

Милош Ђорђевић добитник бијеналне Награде „Љубинка Бобић“

Глумац Народног позоришта у Београду Милош Ђорђевић добитник је бијеналне глумачкe награде Удружења драмских уметника Србије - „Љубинка Бобић“ за 2017. годину.

Признање му је припало за улоге Алексе Жуњића у представи "Сумњиво лице", по тексту Бранислава Нушића, у режији Андраша Урбана и продукцији Народног позоришта у Београду и Рубеоле у представи „Удај се мушки", по тексту Дуње Петровић, у режији Марије Липовски и продукцији Центра за интерактивну уметност Београд.

Петочлани жири, у саставу: Олга Одановић (председник), Рада Ђуричин, Душанка Глид Стојановић, Горан Јевтић и Ирфан Менсур, разматрао је 13 номинованих глумачких остварења, а одлуку је донео већином гласова.

У конкуренцији за награду била су глумачка остварења у области комедије, премијерно изведена у Србији, у периоду од 1. септембра 2015. до 31. августа 2017.године.

Награда “Љубинка Бобић” установљена је 2005. године, у знак сећања на знамениту глумицу – знамениту по способностима да улогу оплемени узбудљивим детаљима, да игри обезбеди елементе новог на плану покрета, мимике и дикције, на пољу комичког и комедије уопште.

Додељује се сваке друге године (за период 1.7.2005. - 31.8.2007. – Награда није додељена) глумици или глумцу за улогу која мора бити трагалачка, иновативна и која се може означити као сасвим нова смерница глумачког израза на пољу комедије.
Награда се састоји од плакете у бронзи са ликом Љубинке Бобић (рад Марине Нићифоровић), уникатне дипломе на пергаменту (рад академског сликара и сценографа Герослава Зарића) и новчаног износа.

Досадашњи добитници су Јелисавета Сека Саблић, Анита Манчић, Даниел Сич, Горан Јевтић и Олга Одановић.

Датум уручења награде биће накнадно саопштен.

Нема коментара:

Постави коментар