субота, 16. јун 2018.

Posle Evrope Ivana Krasteva

 

U ovoj provokativnoj knjizi uvaženi intelektualac Ivan Krastev promišlja o budućnosti Evropske unije – i o potencijalnom nepostojanju te budućnosti. Dok su širom kontinenta ultradesničarske stranke u usponu, Evropska unija je u pometnji i muče je sumnje veće nego ikada do sad. 

Krastev smatra da će, ako se Unija raspadne, logika njene fragmentacije biti ista kao kod „bankarske panike“, a ne kao kod revolucije. On smatra da je jedini način da se kontroliše rizik od raspadanja prepoznavanje da je koren tog rizika u izbegličkoj krizi, koja je dramatično izmenila prirodu demokratske politike na nacionalnim nivoima širom kontinenta. Ono što se dešava u Evropi nije jednostavno populistička pobuna protiv establišmenta, nego pobuna glasača protiv meritokratskih elita.

Od Barselone do Budimpešte, anksiozne većine se plaše da im stranci ugrožavaju način života – i da je aktuelna kriza rezultat zavere između kosmopolitski orijentisanih elita i plemenski nastrojenih imigranata. Odgovor na tu zabrinutost, uz smirivanje reakcionarnih impulsa koji je prate, najveći je izazov za Evropu danas – a za taj izazov nas osvešćujuća knjiga Ivana Krasteva vešto priprema.

Ivan Krastev je predsednik Centra za liberalne studije u Sofiji, kao i stalni član Instituta za humanističke nauke u Beču. Piše komentare za međunarodno izdanje Njujork tajmsa i autor je knjige Ometena demokratija: Politika globalnog protesta, koju je, kao i ovu knjigu, na engleskom jeziku izdao University of Pennsylvania Press.

Нема коментара:

Постави коментар