среда, 27. јун 2018.

Treći dan VII Beogradskog festivala evropske književnosti




Jedan od najčitanijih makedonskih romansijera Venko Andonovski i poznati brirtanski prozni pisac i scenarista Piter Salmon obeležavaju programe trećeg dana  VII Beogradskog festivala evropske književnosti.

Najpre će u razgovoru Venka Andonovskog i moderatorke Marije Nenezić biti predstavljen piščev roman Azbuka za nesposlušne objavljen u ediciji 100 slovenskih romana. 

Andonovski brižljivo vodi priču koja pod formom alegorije oblikuje snažne slike modernih vremena, pri čemu večno važna pitanja dobijaju svoj puni odjek i u modernim vremenima, u dilemama i izazovima nas i naših savremenika.

Rođen u Kumanovu 1964. godine, Venko Andonovski je romansijer, pripovedač, dramski pisac i univerzitetski profesor književnosti. Andonovski je jedan je od najznačajnijih i najčitanijih savremenih makedonskih pisaca. Dobitnik je „Racinove nagrade“, Nagrade „Utrinskog vesnika“ za roman godine, Nagrade „Stale Popov“ i Nagrade „Balkanika“ za najbolju balkansku knjigu godine. Venko Andonovski preveden je na više evropskih jezika. Roman Azbuka za neposlušne preveden je prošle godine na ruski jezik i ušao je u izbor za Nagradu „Jasna Poljana“.

Britanski romansijer, pripovedač i scenarista Piter Salmon prvi put se predstavlja srpskim čitaocima. Salmon piše drame za britanske radio i TV stanice, kao i književne eseje za Gardijan. Salmon predaje kreativno pisanje na Pembrok fakultetu, na Kembridžu, kao i na Fakultetu „Džon Mur“ u Liverpulu. Za književni opus dobio je nagradu Art Council of England. Za roman Gradska priča dobio je nagradu za najbolju knjigu proze objavljenu 2011. godine u Velikoj Britaniji, dok je roman Plave ruže preveden na više evropskih jezika.

Treći dan VII  Beogradskog festivala evropske književnosti završava se projekcijom filma Dominika Kabrere Marsejske ludorije po romanu Majlis Karengal.

Na VII  Beogradskom festivalu evropske književnosti u toku je izložba crteža i fotografija 12 umetnika Iz neposredne nestvarnosti.

Beogradski festival evropske književnosti, u organizaciji Izdavačke kuće Arhipelag, održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu. Svi programi na Festivalu, uključujući i projekcije filmove, besplatni su.

Нема коментара:

Постави коментар