четвртак, 14. јун 2018.

7 veličanstvenih- San ima svoju kuću




Obično na 7 veličanstvenih dođem posle projekcije-dve na XX Festivalu nitratong filmu. Gledajući te filmove iz naftalina divim se kadrovima, poetici, smirenosti da se priča ispriča, bez nakaradne potrebe da se posmatrač po svaku cenu i instat zadivi ili šokira bukom i besom. Polako, poetično, natenane.. I pitam se gde to nestade. U ovoj novoj holivudskoj produkciji munjevitog ritma i bez suštinske radnje.



A onda dođem u Kombank dvoranu na jedan inovatan film, u kojem je vreme baš relativno, gde smo u prirodi, u nekoj senci, po pomračini, prepušteni njoj na milost i nemilost. Fim bez dijaloga, neka je vrsta ambijentalnog zen dokumentarnog filma, sa svim onim atributima koji su krasili rane filmove. Tu je slika i tu je i ton. 


Povratak filmskim korenima. U simbiozi oni tvore poetiku, vizuelni raj. Kroz duge, statične kadrove, film "San ima svoju kuću" razvija kontemplativno, hipnotičko iskustvo, nalik slikama koje se kreću, mešajući živu akciju, nepokretnu fotografiju i rukom rađene crteže. Huk vodopad i nebo posuto zvezdama, raznobrokne impresionističke krošnje kao slikane kičicom ili pastelom (kao što je to činio moj deda), potok koji mistično teče, senke koje zamiču za brdima, konj uplašenog oka ... No, u trenutnku kada počinje da grmi i seva (i vreme se menja) taj utisak je dodatno pojačan debelo odšrafljenom klimom u renoviranoj dvorani.

Ovaj film je prilika da otkrijete šta svetlost stvara u bioskoskoj pomračinu. Imajte hrabrosti i znatiželje da zaronite u Barlijeve snove. 

Napomena: ovaj film kako je naznačeno nije preporučljiv epileptičarima. 

Posle filma u sali broj 5 Skot Barli je održao noćnu radionicu. 

Skot Barli, mladi britanski reditelj smatra se najperspektivnijim avangardnim filmskim autorom današnjice.  Rođen JE 11. novembra 1992. godine u Velsu. Njegov rad  vezan je za Remodernist film. Od početka 2015. godine Barli skoro isključivo snima  svojim iPhone-om. 

Najpoznatiji je, upravo, eksperimentalni film  iz 2017. godine, "Sleep Has Her House", koji je zvanični žiri na Fronteirovom međunarodnom dokumentarnom i eksperimentalnom filmskom festivalu u Goianiji (Brazil) dodelio nagradu za najbolji film

Нема коментара:

Постави коментар