уторак, 12. јун 2018.

III Festival subverzivnog filma PLAN B /Film „Neoprošteno“: Ima li oproštaja za ratne zločince?


PLAN B, treći festival subverzivnog filma, biće otvoren u Velikoj sali Doma omladine Beograda 15. juna u 19 časova, projekcijom dokumentarnog filma „Neoprošteno“ (Unforgiven). Ova finsko-danska koprodukcija, čiji scenario i režiju potpisuje Lars Feldballe Petersen, govori o Esadu Landžu, osuđenom za ratne zločine, i njegovom putu povratka normalnom životu.

Da li je moguće da ratni zločinac dobije oproštaj i pomiri se sa svojom prošlošću? Kako se vratiti, ako ste osuđeni za jedan od najgorih zločina – zločin protiv čovečnosti? Esad Landžo je tražio odgovore mnogo godina, ali uzalud. Onda je odlučio da pokuša još jedan, poslednji put.

Esad Landžo (1973) rođen je i odrastao u malom bosanskom gradu, u muslimanskoj porodici. Sa samo 19 godina, tokom građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji, postaje čuvar logora Čelebići u Bosni, u kojem su zatvarani bosanski Srbi, a potom postaje i egzekutor. 

Uhapšen je 1996. godine i međunarodni sud u Hagu ga je osudio na 15 godina zatvora zbog mučenja i ubijanja zatvorenika. Godine 2003. prebačen je u Finsku na odsluženje kazne, da bi 2006. bio pušten iz zatvora. Nakon odsluženja kazne, neželjenog od strane svojih sunarodnika i porodice, prihvata ga Finska, u kojoj i počinje njegov put povratka u život.


Esad je zamišljao da će mu posao i pronalazak ljubavi pomoći da prihvati svoju užasnu prošlost. Oženio se 2012. godine, živi u predgrađu Helsinkija sa ženom i njeno dvoje dece iz prethodnog braka, zaposlio se kao čistač. Ipak, nije našao ni sreću ni utehu, nije bilo oproštaja niti pomirenja sa samim sobom. 

Njegov povratak „normalnom životu“ uvek bi završavao u ćorsokaku i čini se da postoji samo jedan izlaz: da ode kući. Oseća da je njegov život pod teretom kletve koje se ne može osloboditi sve dok ne uradi nešto što će ublažiti bol njegovih žrtava. Poslednjih 12 godina tražio je razne načine da zaleči rane i olakša sopstveni bol, ali sada shvata da mora da se suoči sa bolom onih koji su preživeli, sa nadom da će im pomoći da nastave živote, kako bi i on mogao da nastavi svoj.

U leto 2015. godine, skoro 25 godina nakon početka rata, Esad odlučuje da ode u Bosnu, na poprište svojih zločina. Shvata da je ovo putovanje neophodno, kao poslednja šansa da se oslobodi demona koji ga proganjaju i da pronađe mir. Mora da zatraži oproštaj od onih koje je izdao, koje je najviše povredio, ali i da oprosti sam sebi. Bez toga nikada neće moći da nađe svoj put nazad u život.

Ovo je dokumentarac o Esadovom putu povratka, ali i film koji pokreće na potragu za odgovorom na teško pitanje: Da li je moguće oprostiti ratnim zločincima kao što je Esad Landžo?


Do 17. juna na programu III Festivala subverzivnog filma PLAN B, u Bioskopu Doma omladine publika će moći da pogleda još pet vrlo posebnih filmova koji se i po temama i po formi razlikuju, ali ih jedna stvar povezuje: gubljenje iluzija i borba malog čoveka za osnovne vredosti – jednakost, slobodu i pravdu. Život jevrejske porodice u enklavi u Severnom Kavkazu je doveden u pitanje kada sin na dan svoje veridbe biva otet u filmu „Bliskost“. Mladi francuski reditelj, prolazeći kroz kreativnu krizu, postaje samohrani otac u filmu „Ostani uspravan“. Karijera čuvene zvezde porno filmova se bliži kraju u filmu „Roko“. Naizgled neobično takmičenje u golicanju predstavlja paravan za bizarnu tajnu u filmu „Zagolican“. Osmogodišnja devojčica se sprema da bude primljena u dečiji severno-korejski savez u filmu „Pod suncem“.

Ovogodišnji PLAN B je o usamljenima ali hrabrima, o poniženima ali istrajnima, o krivcima koji traže iskupljenje, o borcima bez iluzija.

Ulaznice su u prodaji na Blagajni Doma omladine Beograda, po ceni od 250 dinara.

Нема коментара:

Постави коментар