понедељак, 11. јун 2018.

IX beogradski Ethno Fusion Fest




IX beogradski Ethno Fusion Fest biće održan od 20 - 24. juna u prelepom ambijentu dvorišta beogradske sinagoge, u ulici Maršala Birjuzova 19.

Ethno Fusion Fest neguje saradnju među muzičarima koji potiču iz različitih kultura i istražuje bogate kulturne sinteze koje postoje među muzikama regiona.


U sredu 20. juna festival otvara grupa Shira U'tfila koja bavi istraživanjem, aranžiranjem i izvođenjem, sefardske muzike Balkana, Mediterana i Bliskog Istoka. Inspiraciju za svoju muziku pronalazi u bogatstvu balkanske, jevrejsko - španske, otomansko – turske i arapske muzičke tradicije.


U četvrtak, 21. juna od 20:00 očekuju nas dva koncerta. U prvom delu nastupiće Germán López y Antonio Toledo (Španija). Ovaj duo, koji čine timplista sa Kanarskih ostrva Germán López i gitarista Antonio Toledo, predstavlja savršen muzički spoj dva instrumenta koji oživljavaju autentičnost muzike sa Kanarskih ostrva. Improvizacija i interakcija između ovih muzičara čine koncert jedinstvenim iskustvom.

Nakon nastupa na festivalu Womex u Santjagu de Komposteli 2014. i potom 2015. u Budimpešti, počinje međunarodna karijera ovog jedinstevnog dua sa koncertima u Poljskoj, Kanadi, SAD, Portugalu, Češkoj i Nemačkoj, a sada i u Srbiji, gde gostuju na inicijativu Instituta Servantes. Uživanje u muzici ovog dvojca je zagarantovano.

U drugom delu programa nastupiće grupa Havay Viktoria & Fakutya (Mađarska). 
Ansambl Fakutja iz Budimpešte formiran je sa ciljem da izvodi očaravajuće igre i muziku Čango-Mađara iz regije Moldove u Rumuniji. Čango-Mađari žive severozapadno od Crnog mora, duž reka Siret, Prut i Tazlo.

Zbog izolovanosti, Čango-Mađari iz Moldove očuvali su veoma arhaičnu mađarsku duhovnu kulturu. Njihov dijalekat je verzija srednjovekovnog mađarskog jezika. Narodni instrumenti Čango-Mađara iz Moldove su: frule, kaval,violina, kobza (vrsta laute) i čangoski tapan. U beogradu će nastupiti uz podršku Collegium Hungaricum Belgrád.


U subotu, 23. juna od 21:30 nastupiće Caravan Sarai ft. Tamar Bloch, (Flamenco/Arabic/Balkan music fusion). Kao i prethodnih godina nastavljamo sa tradicijom spajanja muzičara iz različitih zemalja, kulutra i tradicija. Nastupiće četiri fenomenalna muzičara: Tamar Bloh (Lala), pevačica brazilsko-marokanskog porekla iz Izraela čija specijalnost je muzika Andaluzije i Severne Afrike. Ovom prilikom pratiće je jedan od najistaknutijih flamenko gitarista sa naših prostora Mirza Redžepagić, koji živi u Sarajevu, kao i našoj publici već dobro poznati virtuozni perkusionista Akaš Bhat, koji dolazi za ovu priliku iz Indije i kontrabasista iz Izraela Daniel More. Ovaj nesvakidašnji spoj muzičara koji će po prvi put nastupiti zajedno inspiraciju za ovaj nastup pronaći će u fuziji flamenka, sefardske muzike severne afrike, orijentalne muzike, bosanske sevdalinke…


U nedelju 24. juna održaće se dva koncerta. U prvom delu nastupiće beogradski sastav Rahat. Ovaj sastav čine tri muzičara koji dele zajedničku strast za makamsku (modalnu) muziku Istočnog Mediterana. Makam je kompozicioni sistem koji odlikuje mnoge muzičke stilove sa područja Balkana, Anadolije i Bliskog istoka. Program čine splet kompozicija koje stilski pripadaju turskoj klasičnoj tradiciji i rebetiko muzici.

U drugom delu nastupiće Mirza & Kenan (Flamenko & Sevdah) Ovo je jedinstveni bosanskhercegovački muzički duo koji kombinuje sevdah i flamenko. Kenanov arhaični i melizmatični glas priča o ljubavi, tajnim strastima, radosti i tragedijama, uz mirzinu virtuoznu flamenko gitaru ili orijentalni oud slušaoce odvode u svet flamenka i tanga. Svi ljubitelji fuzije flamenka i sevdaha pozvani su na prelepo veče bosanskih, ali i andaluzijskih muzičkih trendova u prelepim aranžmanima koji će ovaj duo izvesti.

Cena pojedinačne karte je 400 din, Cena kompleta za sve večeri je 1200 din. Karte se mogu kupiti sat vremena pre svakog koncerta. Karta važi za oba koncerta večeri. Svi koncerti počinju od 20:00 časova osim koncerta u subotu 23. juna od 21:30.

Detaljan program mozete pogledati na www.ethnofusionfest.com

Нема коментара:

Постави коментар