четвртак, 14. јун 2018.

Изложба „Владарке и супруге“ у Конаку кнегиње Љубице


Од четвртка, 14. јуна, посетиоци Конака кнегиње Љубице биће у прилици да виде изложбу посвећену супругама српских владара из династија Обреновић и Карађорђевић.

Изложба „Владарке и супруге“ доноси причу о животу кнегиње Љубице Обреновић, удате за кнеза Милоша, кнегиње Јулије Обреновић, супруге кнеза Михаила, кнегиње, а потом и краљице Наталије Обреновић, супруге краља Милана, као и краљице Драге, удате за краља Александра. Од владарки из дома Карађорђевића изложбом су представљене Персида Карађорђевић, жена кнеза Александра и једина југословенска краљица, Марија, супруга краља Александра Карађорђевића. Кнегиња Зорка, жена Петра I Карађорђевића и ћерка црногорског краља Николе Петровића, није обухваћена изложбом, с обзиром да је преминула 1890, четрнаест година пре него што је њен супруг постао краљ Србије.


Кроз богат фотографски материјал и изабране предмете из свакодневног живота ових жена, посетиоци Конака кнегиње Љубице моћи ће да се упознају са њиховим личним причама, да сазнају занимљиве детаље о животу који су водиле пре удаје, о њиховим понекад срећним, а понекад несрећним браковима, деци и учешћу у политичком животу Србије. Изложба настоји да их представи као обичне жене, са свакодневним радостима, потребама и проблемима. Њихове личне приче, проткане обиљем занимљивих детаља, говоре о свему ономе што је чинило свакодневни живот једне жене и мајке, која је уз то била и супруга владара.


Аутори изложбе су мср Ангелина Банковић, виши кустос Музеја града Београда и мср Милена Андрејић, кустос сарадник Музеја града Београда


Реализована сарадњом Музеја града Београда и УПГ Ноћ музеја, изложба је своју премијеру имала је током манифестације „Ноћ музеја“.


Изложбу „Владарке и супругe“ сви заинтересовани могу погледати у Конаку кнегиње Љубице до 19. августа 2018. године.


Изложба: ВЛАДАРКЕ И СУПРУГЕ
 

14. јун - 19. август 2018. године

Конак кнегиње Љубице, Кнеза Симе Марковића 8, Београд


Нема коментара:

Постави коментар