понедељак, 18. јун 2018.

Лето у Кинотеци



Јунски програм Кинотеке, чија је прва половина протекла у знаку јубиларног 20. Фестивала нитратног филма, наставља се у другој половини месеца тематским циклусом ’68. на филму, поводом пола века од студентских протеста, као и редовним циклусом Великани светског филма, који је овога пута посвећен глумцу Керију Гранту. На репертоару су и већ познати програми Београдски филмоплов, Шок коридор, Сећање на…

Прича о Керију Гранту (Becoming Cary Grant, 2017)
У јулу и августу следи Летњи програм са листом наслова који су привлачили највеће интересовање публике у протеклој сезони.

У Свечаној сали Кинотеке у Узун Мирковој улици од 18. до 24. јуна на програму је тематски циклус ’68. на филму. Пратићемо на који су се начин домаћи и страни филмски аутори бавили бурним догађајима из 1968. године и њиховим утицајем на промену друштвене климе, непосредно након студентске побуне, али и деценијама касније.

Рани радови (1969)
Програм започиње контроверзним филмом “Пластични Исус” (1971) у режији Лазара Стојановића. Из домаће продукције уврштени су и ”Рани радови” (1969) Желимира Жилника, “Млад и здрав као ружа” (1971) Јована Јовановића, “Варљиво лето ’68.” (1984) Горана Паскаљевића и “Тајванска канаста” (1985) Горана Марковића.


Светску кинематографију у овом циклусу представљају британски филм “Кад би…” (1968) Линдсија Андерсона, амерички “Кота Забриски” (1970) Микеланђела Антонионија и “Коса” (1979) Милоша Формана, као и британско-француско-италијанска копродукција “Сањари” (2003) Бернарда Бертолучија.

Циклус Великани светског филма од 27. јуна до 1. јула приказује девет играних филмова славног америчког глумца Керија Грантa, из периода од 30-их до 50-их година прошлог века, као и један дугометражни документарац о њему – “Прича о Керију Гранту” (2017) у режији Марка Кидела.



Ретроспективу отвара “Плавокоса Венера” Јозефа фон Штернберга, филм у којем је партнерка Керија Гранта била Марлен Дитрих. Гледаћемо и његове роле у филмовима Алфреда Хичкока “Озлоглашена”, са Ингрид Бергман и “Држ’те лопова”, са Грејс Кели, затим “Арсеник и старе чипке” Френка Капре, “Мајмунска посла” Хауарда Хокса, са Мерилин Монро…

Професор Мамлок (Professor Mamlock, 1961)

У Музеју кинотеке 18. јуна се наставља Београдски филмоплов 1944-1963. Аутор књиге о биоскопском репертоару из првих деценија после Другог светског рата Слободан Аранђеловић овог месеца препоручује европске филмове “Бел Ами” (1955) Луја Дакена, “Професор Мамлок” (1961) Конрада Волфа и “Вечита невеста” (1953) Ралфа Смарта.

Програм Филмско наслеђе: Немачка/Француска/Србија одржава се од 19. до 21. јуна и доноси три филма дневно – по један из сваке земље. Тако се првог дана приказују “Специјално васпитање” (1977) Горана Марковића, “Обећање” (1995) Маргарете фон Трота и “У срцу лажи” (1999) Клода Шаброла.

Приче из гробнице (Tales from the Crypt, 1972)
Стални програм Шок коридор представља… овог месеца посвећен је британском редитељу Фредију Франсису. Као директор фотографије Франсис је добио Оскара за филм “Синови и љубавници” (1960) Џека Кардифа. Сматрајући да је достигао врхунац у сниматељској професији, одлучио је да се посвети режији, а тај део његове каријере обележио је хорор жанр. За ову прилику одабрано је шест филмова који су на репертоару 25. и 26. јуна“Врт мучења” (1967), “Приче из гробнице” (1972), “Франкенштајново зло” (1964) и други.



Током јуна у програму Сећање на… биће приказани и филмови недавно преминулих уметника. Међу њима су глумице Лејла Абашидзе, Ана Марија Фереро, Сузан Анспак и Марго Кидер, као и редитељи Лучијан Пинтилије, Ђанфранко Паролини, Винсент Макевити, Нелсон Переира дос Сантос, Јурај Херц и Александар Аскољдов.

Павиљон VI (1978)

Од 27. јуна до 1. јула Музеј Кинотеке у Косовској улици биће домаћин 47. Ревије филмског стваралаштва деце и омладине.

У јулу и августу пројекције ће се одржавати само у новом здању Југословенске кинотеке у Узун Мирковој 1.

За 2. јул у програму Дани египатског филма најављено је остварење “Дан у Каиру” (2014) редитеља Амира Рамзеса, а за 3. јул гостовање Пјера Мерејековског, са предавањем и пројекцијама филмова тог француског мултимедијалног уметника.

Од 4. до 8. јула одржавају се Дани руског филма. Програм ће бити објављен накнадно.

Грк Зорба (Alexis Zorbas, 1964)
Летњи програм Кинотеке почиње 9. јула. Одабрано је око 60 филмова које су гледаоци највише тражили претходних месеци, а приказиваће се на по две пројекције дневно (од 18 и од 20:30 часова) до 9. августа. Они који су у то време на одмору ван Београда имаће још једну прилику да “ухвате” омиљени наслов, јер ће цела листа бити репризирана, обрнутим редоследом, до 9. септембра.


Овај избор нуди шетњу кроз историју светске кинематографије – од класика као што су “Грађанин Кејн” Орсона Велса или “Казабланка” Мајкла Кертиза из 40-их година до дела култних аутора новијег доба као што су “Високе потпетице” Педра Алмодовара или “Фарго” браће Коен.



Ту су и “Помрачење” Микеланђела Антонионија, “Грк Зорба” Михалиса Какојаниса, “Паклена поморанџа” Стенлија Кјубрика, “Лифт за губилиште” Луја Мала, “Марни” Алфреда Хичкока, “Неприлагођени” Џона Хјустона, “Розмарина беба” Романа Поланског, “Кабаре” Боба Фосија, цела трилогија “Три боје”
Кшиштофа Кјешловског, “Лет изнад кукавичјег гнезда” Милош Формана и низ других филмова непролазне вредности.

Нема коментара:

Постави коментар