четвртак, 18. мај 2017.

Susret francuskih i srpskih pisaca u Srpskom PEN centru



Poznati francuski pisci Filip Klodel, Nina Jaržekov, Nataša Apana i Sedrik Gra posetili su Srpski PEN centar, gde su se u dužem razgovoru interesovali za rad ove organizacije, kao i za mogućnosti književne i kulturne saradnje.

Okosnica razgovora francuskih i srpskih pisaca u Srpskom PEN centru bili su status književnosti danas i njena pozicija u mreži modernih društvenih, medijskih i informatičkih okolnosti. Pisac i filmski reditelj Filip Klodel, član Gonkurove akademije, posebno je govorio o potiskivanju vrhunske književnosti, čije mesto je zauzela laka literatura koja ne postavlja važna ni teška pitanja već svoju svrhu iscrpljuje u različitim nivoima zabave. Nina Jaržekov i Nataša Apana govorile su o pitanju identiteta koji ih zaokuplja i o njihovoj prozi, naglašavajući koliko je to pitanje danas otvoreno i dinamično, sačinjeno od najrazličitijih izazova, zbog čega i sama književnost nužno motra da preispita ovu temu u njenim aktuelnim izdanjima od migrantskih kriza do kulturoloških prožimanja. Sedrik Gra, poznat i kao putopisac, koji je prethodnih mesec dana proveo putujući po celom Zapadnom Balkanu, govorio je o svojim putopisima i o književnosti kao modelu otkrivanja sveta.

Francuski pisci su se u razgovoru sa srpskim kolegama posebno interesovali da li je status književnosti u srpskom društvu uporediv sa statusom književnosti u francuskom društvu. Otuda su ih naročito zanimale teme kao što su pozicija književnosti posle nestanka njene socijalne funkcije, odjek novih istorijskih događaja, uključujući devedesete, u srpskoj književnosti, dominantne teme i žanrovi, uloga i prisustvo zabavne literature, kao i pitanje cenzure. U dužem i zanimljivom razgovoru, učesnici su se saglasili da savremena književnost, nezavisno od jezika na kome se piše, deli ključne izazove, od kojih su najizrazitiji tehnološka kriza i kriza javnog statusa.

Predstavnici Srpskog PEN centra predstavili su francuskim kolegama rad ove organizacije u proteklih nekoliko godina, posebno apostrofirajući Svetski kongres Međunarodnog PEN u Beogradu 2011. godine, Balkansku PEN mrežu, Regionalnu konferenciju Srpskog PEN centra na značajne književne teme, kao i rad na promovisanju srpske književnosti u međunarodnim okvirima. Veliku pažnju francuskih pisaca privukle su antologija savremene srpske poezije i antologija savremene srpske proze na engleskom jeziku, kao i istorija srpske književnosti na engleskom jeziku koje je objavio Srpski PEN centar.

Filip Klodel, Nina Jaržekov, Nataša Apana i Sedrik Gra borave u Srbiji kao učesnici Molijerovih dana koje organizuje Francuski institut u Srbiji. Tokom boravka u Srbiji francuski pisci imaće više književnih programa u Beogradu, Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, Subotici, Kragujevcu i Nišu.

Нема коментара:

Постави коментар