четвртак, 25. мај 2017.

O studijama Nevena Cvetićanina o veštini državništva sutra na Festivalu Pazi šta čitaš




Predstavljanje dveju studija Nevena Cvetićanina o veštini državništva Politička mehanika i veština državništva i Državništvo modernog doba održaće se u petak 26. maja u okviru zvaničnog programa Festivala knjige Pazi šta čitaš. Promocija će se održati u sali za konferencije Hotela Envoy (Čika Ljubina 13) s početkom u 16 časova.

O knjigama Politička mehanika i veština državništva i Državništvo modernog doba, koje su objavljene u izdanju Arhipelaga, pored autora, govoriće dr Predrag J. Marković i glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović.

Knjige dr Nevena Cvetićanina predstavljaju veliku autorsku sintezu o veštini državništva od arhetipskih uzora do modernih vremena. Knjiga Politička mehanika i veština državništva je utemeljena, odlično pisana i provokativna teorijska studija o principima političke mehanike i o veštini državništva u raznim vremenima kako na Istoku, tako i na Zapadu, od starih Kineza do starih Grka i Rimljana, od Avgusta Oktavijana i Marka Antonija do Mojsija i Muhameda kao „dalekih arhetipskih prauzora svakog državništva“. Utvrđujući da su državnici izuzetni „politički mehaničari“, Cvetićanin razlikuje državnike od istorijskih delatnika manjeg značaja i dometa najpre po tom što se državnik pokazuje kao dalekovidiji u susretu sa dinamičkim silama „nužnosti“ i „realnosti“. Bez istinskih državnika, kao veoma retkih individua, zaključuje Neven Cvetićanin, istorija bi bila „tek haotičan, krvav i besmislen sklop bez bilo kakve svrhe i oblika koje joj ipak daju oni koji su u njoj ostavili dubljeg traga svojim državničkim delom“.

 
U knjizi Državništvo modernog doba autor predstavlja upečatljive primere državništva modernog doba u rasponu od Rišeljea i Napoleona, preko Bizmarka, Gledstona i Dizraelija, do Šarla de Gola. Oblikujući njihove istorijske i državničke portrete, Cvetićanin pokazuje različite strane njihove ličnosti i njihovog državničkog i istorijskog nasleđa. Kao vrhunac državničkog umeća u modernom dobu Cvetićanin prepoznaje državničko ostvarenje Šarla de Gola koga uzima kao primer ostvarene velike sinteze različitih političkih i ideoloških elemenata kojima je ovaj državnik na temeljan način oblikovao francuski model društvene ravnoteže i države blagostanja.

Studije Nevena Cvetićanina o veštini državništva istovremeno su pronicljive teorijske analize, praktičan vodič za sve koji se bave politikom i drugim javnim poslovima, ali i zanimljive i podsticajne knjige za sve one koji žele da razumeju prirodu, karakter i posledice politike u dalekoj istoriji ili u savremenom trenutku.

Neven Cvetićanin (1974) diplomirao je i magistrirao na Grupi za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Doktorsku disertaciju je odbranio na Katedri za političku sociologiju Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Boravio je na postdoktorskim studijama na Univerzitetu u Stirlingu u Velikoj Britaniji, gde se usavršavao iz oblasti novije evropske istorije i istorije političkih ideja. Autor je monografija Evropska desnica između mača i zakona i Epoha s one strane levice i desnice, knjige eseja Requiem revoluciji, kao i pedesetak naučnih radova objavljenih u domaćim i stranim naučnim časopisima i zbornicima. Zaposlen je na Institutu društvenih nauka u Beogradu.

Нема коментара:

Постави коментар