уторак, 9. мај 2017.

Manifestacija "Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10" od 11. do 20. maja






Najveća muzejska manifestacija u Srbiji Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 biće održana od 11. do 20. maja na preko 110 lokacija širom zemlje, najavljeno je na konferenciji za novinare 8. maja 2017. godine u Press centru Udruženja novinara Srbije.

Anita Radeta, Slavko Spasić, Dušica Bojić, Jasmina Trajkov i Sonja Milićević, FOTO: M. Miškov


Ovo je treće izdanje ove manifestacije koju su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja IKOM Srbije i Muzejsko društvo Srbije.

Tokom svih deset dana ulaz je besplatan na sve izložbe i programe, a glavni cilj organizovanja je jačanje muzejskih institucija, njihovo bolje umrežavanje, kao i mogućnost da strukovna udruženja steknu uvid u stanje muzeja u Srbiji.


Muzejski sadržaj biće prikazan na jedan drugačij i interesantniji način. To se pre svega ogleda u produženom radnom vremenu, kao i u aktivnom učestvovanju posetilaca u radu muzeja kroz veliki broj radionica, pratećih programa, kao i posebno osmišljenih sadržaja za decu i mlade.



Direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković je ispred Osnivačkog odbora manifestacije rekla je da je tema “Muzej u gostima” posvećena nečemu što muzeji inače rade, ali to nije dovoljno naglašeno.

“Muzeji iz Beograda često gostuju sa svojim izložbama u drugim gradovima Srbije, ali imamo manje prilika da u Beogradu vidimo šta naše kolege rade po Srbiji. Ova tema omogućava nam da se u jednoj sredini, ne samo predstavi institucija iz druge sredine putem izložbe koja gostuje, već da se predstavi i baština odredenog podneblja”, kazala je Borić Brešković.

 FOTO: M. Miškov


Predstavnici muzeja iz Beograda, Kraljeva i Vrbasa istakli su da je manifestacija, koja svojim programom obuhvata Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja, učinila muzejsku zajednicu vidljivijom, omogućila otvoreniju i bolju saradnju između samih muzeja.

Biljana Jokić iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka rekla je da su na uzorku od 2.472 ispitanika na 47 muzejskih lokacija po Srbiji utvrdili da 41,6 posto posetilaca manifestacije nije u prethodnih godinu dana nijednom obišlo muzej, ali i dodala da kustosi muzeja kao jedan od problema navode slabu medijsku propraćenost.ma manifestacije za 2017. godinu je „Muzej u gostima“.

Direktor Prirodnjačkog muzeja u Beogradu Slavko Spasić je kazao da su odlučili da manifestacija traje 10 dana, kako bi predstavili realnu sliku - da muzeji u Srbiji rade cele godine, a ne samo jedan dan godišnje.

„Manifestacija traje 10 dana jer ne želimo da publika pretrči kroz muzeje, nego da na miru pogleda izložbu i da u njoj učestvuje jer će jednog dana postati stalna publika. Naša ciljna grupa nije publika koja želi da se zabavi jer muzej ipak nije "Diznilend" i zato treba naći meru“, istakao je Spasić.

Direktorka Istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić kaže da se ova manifestacija naslanja na sličnu koja je bila itekako poznata i posećena u SFRJ.

„Bila je to „Nedelja muzeja“ u Jugoslaviji. Ta manifestacija je bila prepoznata od UNESKO. Od 2010. godine smo obnovili „Nedelju muzeju u Srbiji“, ali tada država nije stala iza te manifestacije. Danas imamo sreće da je Ministarstvo kulture i informisanja naš partner i da je država podržala manifestaciju „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10″“, primetila je Bojićeva.


 Ona je napomenula da muzeji trebaju da prikažu svoj rad:


„Pored izložbe Mihajla Pupina koja je izazvala veliku pažnju, to su i izložbe „Srbija 1914.“ sa kojom je počeo izlazak u jednu drugu sferu, a to je interakcija i 3D animacija, koje dopunjuju samu izložbenu postavku. Mi imamo muzejski predmet, dobre legende, ali i u interakciji, svojim animacijama i određenim govorima, filmovima, pravimo produženu ruku jednog predmeta na izložbi. U istom maniru urađena je i izložba „Srpska kuća na Krfu“, a posebno važna jeste i izložba na 1500 kvadrata „Zaostavština Olje Ivanjicki“. Postavili smo samo jedan deo, a to su sto posto originalni predmeti i zaostavština, bez tri-de animacija i interakcije ali svejedno ostajete bez daha“.



Jasmina Trajkov podsetila je da Zavičajni muzej Jagodina po drugi put učestvuje u manifestaciji i da je program ove godine prvenstveno posvećen odrasloj publici:

„Ove godine akcenat smo stavili na sadržaje koji bi bili zanimljivi starijoj publici, jer je njih u poslednje vreme teže privući. Naš gost biće „Etnografski muzej“, čijom izložbom i započinjemo Manifestaciju. Na izložbi će biti predstavljena bogata zbirka starih snimaka srpskih srednjovekovnih spomenika sa teritorije Balkana. U narednim danima program za one najmlađe biće predstavljen u vidu dve radionice - „Oživimo fosile“ i radionica „Linoreza“.

Koordinator manifestacije Anita Radeta naglasila je da učesnici u ovoj manifestaciji nisu samo muzeji već i druge institucije kulture poput galerija, arhiva i biblioteka. Galerija Centar za kulturu “Gradac”, Raška, upravo je deo projekta, a Sonja Milićević je, u ime centra, govorila o razlozima zbog kojih su postali deo manifestacije.

„Sedište Centra za kulturu jeste u kući Kusturice, koja je proglašena za kulturno dobro, a sada i spomen soba, i to je naš adut da se prijavimo na ovu Manifestaciju. Osim toga organizujemo veliku međunarodnu likovnu koloniju, čiji je rezultet preko 300 dela savremenih likovnih umetnika i to je nešto što mi možemo da predstavimo našoj publici.“


Viši kustos Muzeja u Vrbasu Vesna Grgurović istakla je da je učešće u nacionalnoj muzejskoj manifestaciji dovelo do toga da se zbirka u Vrbasu poveže sa drugim institucijama u zemlji, ali i da lokalna samouprava prepozna napore, tako da je ove godine Zbirka prerasla u Gradski muzej Vrbas.

„Muzej u Vrbasu je ove godine okupio oko 40 organizacija i 200 učesnika i time lokalnu zajednicu aktivno poveo i uključio u manifestaciju“, dodala je Grgurović.

Zamenik direktora Narodnog muzeja u Kraljevu Suzana Novčić pohvalila se da je ta ustanova uspela da aktivnostima tokom manifestacije svoj program podigne na nivo grada i otvori Legat Olivere Radojković Čolović, koja je Kraljevu ostavila kuću, 120 slika etabliranih umetnika i oko dvesta predmeta pokućstva.


 

Otvaranje manifestacije najavljeno je izložbom meteora Prirodnjačkog muzeja 11. maja u 13 časova, gde će biti prikazani meteoriti ne samo sa teritorije Srbije, već iz Australije, Amerike i drugih krajeva sveta. Tokom Evropske noći muzeja ( 20. maj) iza galerije muzeja biće predstavljena  Prirodnjačka bajka, pozorišna predstava – mjuzikl.

Celokupan program manifestacije zainteresovani mogu pronaći na sajtu.

Нема коментара:

Постави коментар