петак, 1. фебруар 2019.

Beograd svetlosti


"Luministička umetnost može kao kibernetički manirizam da posluži potrebi za zabavom modernog homo ludensa i pomoću dirigovanih efekata, postignutih čudnovatim automatima, da prikaže monumentalno pozorje mašinskog folklora, misteriju 20. veka. Ali ta umetnost može takođe – tako se nama čini – da ritmovima svetla i zvuka, harmonijama oblika i proporcije odražava kosmičku supstancu”. 

Oto Bihalji Merin, 1972.

Vizionarska, može se reći, bila je ova misao Ota Bihaljija Merina, srpskog pisca, umetničkog kritičara, umetnika.

Od okularnog čembala i magične lanterne, muzike boja i ritmičke svetlosti, luminokinetičkih skulptura, mobila, ambijenata koji su u umetnički koncept uveli prostor, trajanje, pokret, interakciju;

Do programiranih, imerzivnih svetlosno-zvučnih instalacija, prostornih intervencija, svetlosnih projekcija i spektakala koji prate svet iz analognog u digitalno;

Da li su ovi umetnički podvizi danas postali svetlosne senzacije inkorporirane u industriju zabave, efemerne događaje i turističke ponude, ili se i dalje teži ka eksperimentu i sinesteziji, aktivaciji i transformisanju percepcije i doživljaja?

#ZAMISLISVETLOST

Sa namerom da zaobiđe tematske okvire, Beograd svetlosti se, ovoga puta od 4. do 9. februara,  jednostavno bavi zamišljanjem, osmišljanjem, promišljanjem. Dinamičnim i performativnim gestovima, prostornim eksperimentima, pokretom, svetlom i zvukom, pet umetnika/ca, umetničkih grupa i kolektiva će transformisati Gradsku galeriju KC Grada. Tokom šest dana trajanja manifestacije, svako veče će iznedriti jednu novu viziju i sasvim drugačije iskustvo.


PROGRAM:
 
4/2/2019
instalacija // performans // interakcija
Q / Ti / Ja
Radio.Nica art grupa
5/2/2019
svetlosna instalacija
LUMINISCENCIA
Izvanredni Bob
6/2/2019
interakcija // predavanje
TALASI – sinergetski svetlosno-zvučni performans
Aleksandra Stratimirović & Leonel Kaplan
SVETLOSNA TKANJA U SUNČEVOM SISTEMU – predavanje
Nataša Todorović
7/2/2019
svetlosna instalacija // performans
ISKRA.KOZMA
Isidora Pejović i Lansiranje kolektiv
8/2/2019
izložba
POLITIKE PREDSTAVLJANJA
Mark Brogan

Kako zamišljamo svetlost i osvetljenje u gradu, šta možemo promeniti, da li možemo promeniti i od koga to zavisi, promišljaćemo zajedno sa studentima, umetnicima, inženjerima, arhitektama i svim zainteresovanim građanima u Svetlosnoj šetnji+diskusiji koju predvodi grupa Beogradskih svetlosnih detektiva.

Datum šetnje: 2. 2. 2019.
Datum diskusije 9. 2. 2019.

Da svoje imaginarne svetove prenesu u našu stvarnost pitaćemo i najmlađe. Na radionici Svetlucanje sa mališanima predškolskog i školskog uzrasta kroz kreativan rad nastavljamo da proširujemo stvarnost iza granica vidljivog.

Datum radionice: 9. 2. 2019.

Beograd svetlosti se organizuje u saradnji sa Kulturnim frontom i uz podršku Grada Beograda, Sekretarijata za kulturu i Ministarstva kulture i informisanja.

Нема коментара:

Постави коментар