четвртак, 31. јануар 2019.

Nikola Đuričko predstavlja Dogodovštine jednog Džonija




Madona je napisala 12 knjiga za decu. Đuričko, zasad samo jednu. Nikolu svi znamo kao izvanrednog glumca sa više od četrdeset filmova, televizijskih serija, pozorišnih predstava. Nove generacije će ga upoznati i kao pisca, čija će knjiga mnogima ulepšati detinjstvo.

Pisao je ovu knjigu 7 meseci, ali mu se dopalo, pa neće stati. U prisustvu velikog broja novinara i prijatelja, održana je promocija knjige za decu Nikole Đurička pod nazivom Dogodovštine jednog Džonija u knjižari Vulkan KCB. Specijalni gosti promocije bili su đaci OŠ Starina Novak, a o knjizi je, osim autora, govorila i Branka Josipović, urednica Vulkan izdavaštva.


Džoni je njegov alter ego, sve ono što bi on da bude. Bori se sa vozom uspešnije nego on u „Lajanju na zvezde“. Tu je i King Kong, koji, za razliku od Đurička, ne voli pozorište.
Iz dana u dan, iz godine u godinu, pričajući priče svojoj deci Nađi i Đorđu, autor je stvarao čitav jedan novi svet, različit od onog o kom smo navikli da čitamo i slušamo. Baš zbog toga su ove priče tako posebne i neobične, ističe urednica Branka Josipović. 

U svetu naširoko poznatih bajki o princezama i prinčevima, vilama i vilenjacima, vitezovima i samurajima, malo je priča poput ovih koje će na dečjem licu izmamiti široke osmehe. Još manje onih koje će taj osmeh zadržati od prve do poslednje stranice, pa čak i kasnije kada se samo pomenu. Branka dodaje da, ova zbirka kratkih humorističnih priča zapravo i ima jedan jedini cilj – da razvuče što veće osmehe na dečjim licima i da ih što duže sačuva.

U pitanju su kratke, preko trideset, smešne priče koje možete čitati u redu ili nasumice, na preskok. Za galeriju fantastičnih komičnih likova zadužen je čuveni ilustrator Tihomir Čelanović, podseća autor i ističe da je knjiga namenjena kako mlađim, tako i starijim školarcima. Posebno su zanimljiva poglavlja na kraju koja motivišu dete da samo izmašta svoju priču nalik onima u knjizi.


Posle predstavljanja zbirke, đaci OŠ Starina Novak imali su priliku da porazgovaraju sa autorom i dobiju odgovore na sva pitanja koja intrigiraju dečju maštu. Knjigu su pročitali s oduševljenjem i zadali autoru težak zadatak - da ih što pre ponovo obraduje nekim novim naslovom.
Na pitanje da li je lakše biti glumac ili pisac, Đuričko odgovara da je gluma kolektivan sport, a pisca sačeka belilo ekrana, a na njemu je da iznedri nešto „iz tastature.“

Нема коментара:

Постави коментар