уторак, 29. јануар 2019.

Dobitnik Ninove nagrade pred beogradskom publikom


Beogradska promocija romana „Zabluda Svetog Sebastijana“, dobitnika Ninove nagrade za 2018. godinu, Vladimira Tabaševića održati u ponedeljak 4. februara od 18 sati u Velikoj sali SKC-a.  O romanu će osim autora govoriti i književna kritičarka i članica Ninovog žirija Tamara Krstić, urednica Jasmina Radojičić i književni kritičar i član Ninovog žirija Marjan Čakarević.

Prvim proznim delom „Tiho teče Misisipi“ Tabašević se 2015. našao u užem izboru za Ninovu nagradu. 

Godine 2016. objavio je u Laguni roman „Pa kao“, koji ga je doveo do najužeg izbora, da bi prestižno književno priznanje osvojio za 2018. godinu svojim trećim romanom „Zabluda Svetog Sebastijana“.

Uzimajući kao podtekst priču o Svetom Sebastijanu, Vladimir Tabašević u svom novom romanu problematizuje fenomen žrtve i zablude o njoj. Zablude o nama koji „činimo dobro“, zablude o našim pravedničkim nastojanjima, zablude u kojima često držimo druge kako bi naše „spasiteljske misije“ imale „publiku“. Poigravajući se sa likovima koji se samodoživljavaju kao pravednici i kao žrtve, autor ispisuje priču o ratu devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije, ali i priču o savremenim zabludama u kojima se sećanja neprestano preobražavaju.

Нема коментара:

Постави коментар